Skocz do zawartości

Wał napędowy, zaślepka od lampy przeciwmgielnej, zmieiarka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem tego forum.

Posiadam od listopada 2006 E30 z 90roku. Sprowadziłem ją z niemiec z przebiegiem 115tyś. (teraz ma 126 :) )

Nadszedł czas żeby powymieniać troszkę rzeczy i dlatego proszę was o pomoc.

1. Wał napędowy - przetarła się guma praktycznie doszczętnie i nie wiem czy mam się oglądać za ta częścią i za krzyżakiem czy szukać całego (innego) wału. Na allegro jest tego troszkę (wałów) ale ze zdjęcie nie dostrzeże się czy ta guma w środku jest ok czy nie - co radzicie?

2. Pewnego razu zgubiłem zaślepkę od lampy przeciwmgielnej prawej, nigdzie nie mogę jej dostać. W ogóle one siedzą u mnie jakoś tak na słowo honoru. (Moja Beemka jest biała) Czy ktoś ma na sprzedanie taką zaślepkę lub może wie gdzie takie znajdę?

3. Tego samochodu używał sąsiad mojej matki (która mieszka od 18lat w Niemczech), który jeździł nią tylko w czwartki po zakupy :). Był wielkim miłośnikiem tej marki i swego czasu kazał sobie (w salonie) wymontować zmieniarkę do płyt CD z bagażnika, bo mu nie była potrzebna, gdyż słuchał tylko jak pracuje silik (nawet radia nigdy nie używał). Ja oczywiście zamontowałem ją (zmieniarkę) z powrotem ale wożę ją luźno w bagażniku bo ni jak nie mogę znaleźć gdzie ona była zamontowana!!?? I druga sprawa to taka, że przewody do radia puściłem pod lewymi drzwiami i troszkę ucierpiały (cierpią) na tym progi, bo przewód jest dość gruby. Zastanawiam się jak puścić przewody lub czy nie lepiej gdzieś w środku samochodu włożyć tą zmieniarkę (np. pod siedzenie pasażera). Sam nie wiem... Bardzo poroszę o porady!!

Kamil

Opublikowano

Ad.1 trudno powiedziec...zalezy w jakim masz stanie wał ... i w jakeij cenie uda Ci sie kupić całość

Ad.2 poszukaj na allegro... a nie lepiej kupić już dwa halogeny... przydają się bardzo...

Ad.3 ... ja puszczałem w e36 przewody najpierw progiem... i bylo ok... nie wiem jak to zrobiłeś że coś cierpi i miałem dwa wzmacniacze... i do kazdego oddzielne przeowody zasilajace... po lewej stronie sygnalowe i glosnikowe po prawej zasilanie .... i nic nie odstawalo...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
po lewej stronie sygnalowe i glosnikowe po prawej zasilanie .... i nic nie odstawalo...

Po obu stronach?? No ale co za różnica jak i z tej i z tej strony sa takie same progi? Czy nie??

Opublikowano
po lewej stronie sygnalowe i glosnikowe po prawej zasilanie .... i nic nie odstawalo...

Po obu stronach?? No ale co za różnica jak i z tej i z tej strony sa takie same progi? Czy nie??

no taka ze jak wlozyles wszystko w próg po jednej stronie to ci moglo spuchnac ... pozatym nie kladzie sie sygnalowych i glosnikowych razem z zasilaniem...ze wzgledu zaklucen

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

Narazie jeszcze nic :)

2 dni temu zmieniłem tłumik i przewody pod silinikeim (bo śmierdziało mi benzyną).

Teraz mam na oku ten wał... ale brak kasy :)

a z tymi przewodami nie wiem dalej co zrobić na pewno progiem one u mnie nie mogły iść...

co do halogenów - szukam... ale to tez nie najtańsza sprawa już tańsze sa do owszych modeli (takich jak E36)

zobaczymy...

Opublikowano

Czy będzie dużym problemem dla mechanika założenie halogemów w moim BMW?

Bo ja nie mam w ogóle zadnego przełącznika.(Tylko na tył jest.) Trzeba pewnie będzie dokupić co nie?

W ogóle jak to ma się do robocizny? Ile by kosztowała? (Zakup halogenów to max 180zł)

Czy w ogóle zawracać sobie tym głowe - czy poszukac zaślepek? (bo jedną zgubiłem) (bo to takie jakies dziwne te mocowania tam są)

Opublikowano

Halogeny założyć to prosta sprawa. Cała instalacja jest już położona w aucie-zauważ kable leżące pod Twoimi przednimi lampami-to właśnie instalacja od halogenów.

Jedyne czego potrzebujesz to same halogeny i przełącznik z podwójnym przyciskiem zamiast tego, którym teraz włączasz przeciwmgielne z tyłu.Wszystko do dostania na allegro.

Do tego jeszcze chyba można dołożyć żarówkę w zegarach, żebyś miał informację, że przednie halogeny są włączone no i dodać bezpiecznik nr 29 i 30 po 7,5A, bo one odpowiadają za halogeny przeciwmgielne.

Jak o czymś zapomniałem, to dopiszcie :)

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png