Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie e46 320d 136 km 2001 rok 230 000 km. Zrobilem nią około 100 000. Problem jest taki. Od samego początku jak tylko ją kupiłem po odkręceniu korka strasznie kopci. Ze rzuca troche olejem to norma ale czy powinno kopcić? Wydaje mi sie że nie, może ktoś powie coś na ten temat?
Opublikowano
Delikatnie zawsze kopci :) pytanie tylko jak wygląda do straszne kopcenie. Przyczyna nadmiernego kopcenia mogą być już zużyte pierścionki jeśli jest to równomierne kopcenie. U mojego ojca w oplu, po odkręceniu korka kopcilo strasznie ale kopcenie było "pulsacyjne" okazało się że tłok był pęknięty :duh: Napisz coś więcej :) Jak to kopcenie wygląda, czy bierze olej...
Opublikowano
Olwju nie bierze jesli wymieniam regularnie olej. Jesli jezdze dluzej np 25 000 bez wymiany to zaczyna troszke ubywac ale to tez raczej normalne zjawisko moim zdaniem. Kopci i to mocno na cieplym silniku. Tak jak mowie kopcila od poczatku, ale wydaje mi sie ze nie powinno. Mam drudie auto S320 CDI i ma juz przebieg prawie 400 000km i na goracym silniku widac jednynie bardzo delikatna mgielke. A BMW mi strasznie kopci. Sprawdzalem rozniez 530d 2002 rok i rowniez kopci ale sporo mniej. Jak tylko bede mial mozliwosc zrobie zdjecie :) a moze to byc na zatkana odma?
Opublikowano
Nie wiem jak jest przy tym silniku, czy pod deklem jest jakis filterek czy cos, przy niektorych silnikach przed ujsciem odmy pod deklem jest cos w rodzaju filtra. Ja bym stawiał na podjechane pierscionki :? pokombinuj z ta odma, moze rzeczywiście są problemy z odprowadzeniem spalin z silnika, ale niech inni tez sie wypowiedza na ten temat :) :
Opublikowano
a jak do tego filterka sie dostac moglbys mi opisac troche.albo gdzie ten filterek jest bo ja go nie widze :) u gory na deklu czy pod deklem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Słynny filterek:

Cytat z forum:

"Breather - poz. 8 -wymienić

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2092&hg=11&fg=15

'odpowietrza' skrzynie korbowa, a dokładniej to separuje olej z powietrza (ale się nie obraca). Jeśli jest zapchany, a po 200kkm ma prawo to olej może się przedostawać do turbiny (przewodem zaraz poniżej przeplywki). Generalnie objawy 'niedomagającego' breather'a to dymienie, wiec co nie którzy, zaczynają podejrzewać ze turbina się sypie, zaglądają do turbiny znajdują olej no i prorokują Armagedon ...

A tak na serio to warto go wymienić, zwłaszcza ze był on ulepszany i te nowsze niby są lepsze.

Wiec aby się do tego breather'a dostać to kolejność postępowania taka sama jak przy wymianie filtra powietrza: odpiąć kabel '+' (biegnie wzdłuż obudowy filtra pyłkowego), wyciągnąć filtr pyłkowy, zdemontować obudowę filtra pyłkowego od ściany grodziowej (4 śruby wewnętrzny torx) a następnie obudowę filtra powietrza (o ile pamiętam to chyba 3 śruby imbus). W M47 breather znajduje się bardziej z przodu, w M57 trochę bardziej z tylu, na pewno go rozpoznasz - ma dokładnie taki kształt jak w realoem czy etk. Wiec pozostaje tylko odkręcić 4 śruby imbus i breather jest twoj. Przy montażu radze uważać z dokręcaniem śrub bo można je wyrwać z plastikowej obudowy.

Po wyciągnięciu breather'a pod spodem jest taki mały filierek papierowo - waciany (na taki wygląda) i to on się zapycha. Nie sadze ze da się go wyczyścić. Można by wymienić ten sam filterek ale BMW nie sprzedaje samego filterka tylko cały zestaw: obudowa, filterek, 4 śruby i chyba nawet uszczelki. Poza tym te nowe są juz bez tego filterka - w zamian jest jakiś filtr labiryntowy który separuje olej - ulepszona wersja. Cena w aso okolo 180 zeta."

Powodzenia! ;)

Opublikowano

Jeszcze nie sprawdzalem bo mialem wypadek (kobieta na miescie uderzyla we mnie na swiatlach) dosc konkretny :) jak tylko naprawie auto i zajme sie ta odmą to napisze czy pomoglo

Pozdrawiam