Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Do mojego modelu zalecane są opony 195/65 R14 natomiast ja mam teraz 185/60 R14 firmy michelin kupione okazyjnie :wink: Na co wpływa taka różnica, oprócz tego, że zawieszenie mam przez to niżej o prawie 2 cm?

Opublikowano

Wpływa na zmniejszenie ilości mandatów, bo licznik pokazuje większą prędkość niż się faktycznie jedzie - można sobie nawet obliczyć przekłamanie.

W ogóle jest to dobra sprawa, bo i lepsze przyśpieszenie i spalanie po mieście może spaść - tylko prędkość maksymalna spada - ale to chyba nie problem, bo gdzie można 200km/h jechać...

Opublikowano

Zależy gdzie. Na giełdzie prędzej sprzedam swojego niż Ty Twojego z alu 16" czy 17". Też miałem 17" i to 225/45 po poprzednim właścicielu, muliło go strasznie, więcej palił, przy skręcaniu koła tarły o nadkola ale za to wyglądał lepiej, siedział wyżej i lepiej trzymał się drogi. Tamten właściciel wstawił stożek i wywalił wisco (zamontował elektryczny), przez co trochę się wyrównało.

Wstawić mniejsze kółka to tak jakby wstawić krótszą skrzynię, nie? :mrgreen: