Skocz do zawartości

kontrola trakcji - brak ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wtam. mam e39 z2002 r i ne dzała mi konrola trakcj. po podłaczeniu do kompa wyszło na to że mam uszkodzony czujnik(włacznik) swiateł stopu ale swiatła działaja wiec o co chodzi? moze miał juz ktos cos podobnego ?
Opublikowano

witam

swieci ci sie kontrolka na zegarach informujaca iz kontrola trakcji jest nie Aktywna ??

powiazanie brak lub wadliwy obwod swiatel stop mial duzo wspolnego w Autach na USA / JAP brak stop powodowal deaktywacje ABS.takie bledy wystepowaly w Autach Japonskich.

W BMW raczej nie bedzie mialo jedno z drugim zwiazku aczkolwiek z niesprawnym modulem stop moze to i ma zwiazek lecz przepalona zarowka stop nie bedzie deaktywowac kontroli trakcji.

moze masz czujnik od ABS lekko niesprawny,czujnik ABS juz predzej zdeaktywuje kontrole trakcji.w przypadku DSC III i ASC+T.

Opublikowano
  • Autor
kontrolka zapala mi sie po chwili o ruszenia. na poczatku mozna ja zapalic i zgasic przyciskiem DSC potem sama sie zapala i juz nic nie mozna zrobic.
Opublikowano

zapomnialem dodac iz przyczyna moze byc niski stan plynu Hamulcowego.

zobacz czy czujnik Na dzwigni Hamulca jest ok.najlepiej wizyta na kompie mile widziana i check wszystkich sensorow

Opublikowano
  • Autor
dzieki sprawdze plyn. nie wiem tylko jak sprawdzic ten czujnik przy pedale. wyciagalem go i jest to tylko taka prostokatna kosteczka. zadnego przycisku tam nie zauwazylem a stopy dzialaja
Opublikowano
już kiedyś jakiś kolega o to pytał , stop świecił a reszta nie działała bo miał nie ten wyłącznik przy pedale hamula , musi być oryginał wielostopniowy bo obługuje więcej funkcji
Opublikowano
  • Autor
a orientuje sie ktos ile kosztuje taki wlacznik bo szukalem w sklepach na necie i nic takiego nie znalazlem
Opublikowano

A sprawdzałeś, czy linka od czujnika ASC nie spadła z plastikowej prowadnicy i czy jest dostatecznie napięta? U mnie jak spadła, bo mechanik wymieniał linkę od maski i paski, zahaczył to też nie działała kontrola trakcji, jak założyłem na prowadnicę zadziałało. Znajduje się ona przed filtrem przeciwpyłkowym patrząc od przodu jak podniesiesz maskę po prawej stronie.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
linka ok. wrociłem z wakacji i kupiłem nowy czujnik swiateł stop (smorawiński-poznan 58 zł ) załozyłem go i dalej nie działa. Ale nie wykasowałem błedu może to własnie przez to ze jak sie nie wykasuje błedu to nadal nie bedzie działac. Moze ktos mi to potwierdzic ???
Opublikowano
  • Autor
wykasowalismy błąd i niestety porażka.problem powraca.wyskakuje błąd o numerze 103 .wie ktoś może co on oznacza
Opublikowano

to może spadła albo jest rozregulowana ta linka od przepustnicy do tego takiego niby silniczka ( nie wiem jak to sie nazywa ale ludzie to mylą z tempomatem)

było pare razy o tej lince