Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chce przesiąść się z 205 gti do 318i. Chciałbym coś więcej dowiedzieć się na temat tego samochodu od strony technicznej, jego słabych punktów, mocnych puntów.

1. Na co zwrócić uwagę przy kupnie?

2. Silnik chce 1.8i ew. is-co w nich jest dobre, czy są trwałe i jakie przebiegi robią

3. Ile palą te autka trasa i miasto przy spokojnej jezdzie

4. Ponoć słabo chodzą motory bmw na gazie , czy to prawda?

5. Trwałość zawieszenia, jak wygląda (sworznie wahaczy, tulejki itp)

To chyba tyle. Może ktoś odpowie w miarę merytorycznie na te pytania, najlepiej ktoś kto ma już dłużej to auto i wie co go boli.

Pozdrawiam wszystkich BMW maniaków.

Opublikowano
Witaj. ja mam 318 is coupe 92r.

przejechane ma chyba 212 tys. km kupilem miala nie cale 210..

Jak narazie odpukac nic sie nie dzieje fajnie sie jezdzi ..

Zwroc uwaage na temat gdzie jest opisane na co patrzec przy za kupie bmw

...

w miescie spala 10

na trasie przy 120-140 pali 7.8 -8.2 l

ogolnie sa spoko

Zrobiles juz cale 2 tys km i bez awarii to dobry egzemplarz trafiles ;)

A tak serio to poczytaj godzinke na forum i sie dowiesz wszystkiego. Pozdro600

Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano
Witam. Chce przesiąść się z 205 gti do 318i. Chciałbym coś więcej dowiedzieć się na temat tego samochodu od strony technicznej, jego słabych punktów, mocnych puntów.

1. Na co zwrócić uwagę przy kupnie?

2. Silnik chce 1.8i ew. is-co w nich jest dobre, czy są trwałe i jakie przebiegi robią

3. Ile palą te autka trasa i miasto przy spokojnej jezdzie

4. Ponoć słabo chodzą motory bmw na gazie , czy to prawda?

5. Trwałość zawieszenia, jak wygląda (sworznie wahaczy, tulejki itp)

To chyba tyle. Może ktoś odpowie w miarę merytorycznie na te pytania, najlepiej ktoś kto ma już dłużej to auto i wie co go boli.

Pozdrawiam wszystkich BMW maniaków.

wszystko bylo...

1.na pole numerowe :lol: i rdze

2.moc , tak jak zmienisz rozrzad za 1000zl,

3.trasa 8-9, miasto 10-11. bmw nie kupuje sie zeby zaoszczedzic.

4.nie (kazdy bedzie mial inne zdanie)

5.w zaleznosci od niskiego i twardego zawieszenia. wymiana jak w innych markach.

Opublikowano
Nie no wymiana rozrządu 1000zł? Ale chyba w is-ie gdzie sa 2 wałki i łańcuszek ze ślizgami? Bo podejrzewam ze w normalnym 1.8i mającym pasek koszt rozrządu podobny do większości marek czyli pasek ok 80 zł i napinacz ew. pompa wody , tak?Co do spalania ktoś pisałem ze pali mu w trasie 7 l jak spokojnie jedzie, twój pali 8-9 ale to is wiec napewno więcej jak zwykły 1.8i. OK dzięki wszystkim za odpowiedz. PS gdzie najczęściej rdzewieje?
Opublikowano

co do paska to cena dotyczy paska i trzech rolek czyli same czesci ok 400zl plus robocizna. Z rdza najczesciej spotkalem sie na klapie bagaznika i przy nadkolach, w kilku egzemplarzach to widzialem, w swojej rowniez :)

Zycze udanego zakupu :)

Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano

A dokladnie RDZA.. zapomniałem tez u mnie na tylnej klapie sie pojawila troszke na progach nadkolach i przy masce tam gdzie najczesciej po myciu zbiera sie woda...

Co do rozrzadu tez musze wymienic i jestem zainteresowany jak by mi ktos przedstawil koszty :)...

Nie wymieniałem jeszcze oleju, filtrow paliwa tez musze to zrobic narazie tylko filtr powietrza wymieniłem ..

Aha padł mi tez czujnik oleju chyba bo mi sie kontolka nie pali a na poczatku zapala sie i gasła sciemnała rozjasniała.. ( warjowała troszke )

Zepsuł mi sie tez szyber dach ale to jest opisane w zrób to sam pekl spaw na plytce i tez za to musze sie zabrac.. Wchodzi mi ladnie na obroty nie falluje nie dusi sie nie nazekam jak kto dba tak ma :D ...

Tu macie link do zdjec...

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=52654

Zamowiłem dokladki i w niedlugim czasie bede malowac :D

A co do spalania to na serio .. 7l na trasie

Opublikowano
w zwyklym 1.8 m40 rozrzad wymiana kosztuje okolo 400-500 ( na dobrych czesciach) ale w ISie m42 przynajmniej 2 x tyle .