Skocz do zawartości

od czego czujnik pod fotelem pasażera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kto wie od czego jest czujnik pod fotelem pasażera? a pod fotelem kierowcy żadnego czujnika niema. :roll:
Opublikowano
wydaje mi sie ze to czujnik obecnosci pasazera on daje info do airbag ze ma sie uzbroic i czekac na wystrzal w razie czego !!
Opublikowano
  • Autor
hmm, właśnie dziś odpinałem kostkę od tego czujnika i teraz po przejechaniu około 2 kilometrów dopiero gaśnie mi kontrolka air bagu, i co z tą kontrolką zrobić? :mad2:
Opublikowano

Z tego co sie orientuje jest to czujnik...ktory zbiera informacje na temat pulsu i wagi kierowcy...zbiera informacje po to zeby przed uderzeniem w jakis obiekt wystrzelic fotel z kierowca przez szyberdach :D....Gorzej jak ktos ma na korbke bo nie zdazy sobie otworzyc..i moze zrobic sobie ziaziu ;).

A tak na powaznie to jest do airbagu na 100% to taka smieszna mata ktora wykrywa obecnosc kierowcy i uzbraja poduche - tak jak poprzednik pisał...>Czesto sie psuje.....np w e39 to stała awaria....a w e34 nei bo nie bylo to standardem :)....Koszt tego czujnika okolo 200zl.Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Z tego co sie orientuje jest to czujnik...ktory zbiera informacje na temat pulsu i wagi kierowcy...zbiera informacje po to zeby przed uderzeniem w jakis obiekt wystrzelic fotel z kierowca przez szyberdach :D....Gorzej jak ktos ma na korbke bo nie zdazy sobie otworzyc..i moze zrobic sobie ziaziu ;).

A tak na powaznie to jest do airbagu na 100% to taka smieszna mata ktora wykrywa obecnosc kierowcy i uzbraja poduche - tak jak poprzednik pisał...>Czesto sie psuje.....np w e39 to stała awaria....a w e34 nei bo nie bylo to standardem :)....Koszt tego czujnika okolo 200zl.Pozdrawiam.

hehe tak jak w mysliwcu dach sie otwiera i bummmm lecisz w eter

zmien czujnik i bedzie ok ale sproboj wczesniej na kompie to zlikwidowac raz pomaga i juz masz spokoj a raz nie pomaga tak jak mi hehe

pozdrawiam

chyba ze najtanszym spospobem "NA PRZYZWYCZAJENIE" JĄ wez hehehehe

Opublikowano
  • Autor
hmm, ja dziś tylko podmieniłem na chwilę fotel pasażera, później spowrotem wstawiłem ten fotel co miałem, i co to teraz oznacza że ona gaśnie dopiero po 2 km ? :doh:
Opublikowano

no a co ! BMW jest jak mysliwiec....Nie zapominajcie skad sie wzial znaczek....Kiedys BMW robilo silniczki do samolocikow :D jednak cos z samolotu tez ma.......Hmmm z mocniejszym silnikiem to w sumie lata :D.

Pozdro dla maniakow .

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Koszt tego czujnika okolo 200zl.Pozdrawiam.

I to akurat najmniejszy ból. Problemem jest dostanie się do tego czujnika - trzeba cały fotel wybebeszyć. Przynajmniej tak twierdził mój mechanik, i chciał za to 3 godziny robocizny policzyć. Nie wiem czy faktycznie tyle się schodzi z tym, ale widziałem gdzieś instrukcje wymiany, i raczej nie chciałbym sam się w to bawić.

U mnie dodatkowo elektryka fotela pasażera częściowo padła - jedna strona się podnosi, a druga zostaje w miejscu. Chyba za jednym zamachem każę im naprawić i to i czujnik, bo i tak muszą fotel rozbierać.