Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich gości od beemek! To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Od tygodnia w końcu JĄ mam! 740 diesel z 99 roku. Swoje pierwsze auto jakie kupiłem to oczywiście e 30 czarna z 87r. Mam ją do tej pory i zostanie ze mną na zawsze! Ale do rzeczy! Podstawa to wymienić olej w skrzyni. Mieszkam w okolicach Łodzi więc czy lepiej zrobić to w autoryzowanym serwisie, czy może lepiej (taniej) będzie w jakimś dobrym warsztacie? Ile taka przyjemność kosztuje? Po drugie, motor był zalany castrolem edg, czy przy nim pozostać a jeśli już to z jaką specyfikacją? Po trzecie wreszcie nie wiem jak odpalic telefon! Pstrykałem różnie ale nie reaguje, jest martwy. Może ma jakąś wewnętrzną baterię, może wystarczy włożyć kartę, jeśli tak to jaką? Pozdrawiam i proszę o info! Może jeszcze trzeba koniecznie coś sprawdzić?
Opublikowano
Witam wszystkich gości od beemek! To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Od tygodnia w końcu JĄ mam! 740 diesel z 99 roku. Swoje pierwsze auto jakie kupiłem to oczywiście e 30 czarna z 87r. Mam ją do tej pory i zostanie ze mną na zawsze! Ale do rzeczy! Podstawa to wymienić olej w skrzyni. Mieszkam w okolicach Łodzi więc czy lepiej zrobić to w autoryzowanym serwisie, czy może lepiej (taniej) będzie w jakimś dobrym warsztacie? Ile taka przyjemność kosztuje? Po drugie, motor był zalany castrolem edg, czy przy nim pozostać a jeśli już to z jaką specyfikacją? Po trzecie wreszcie nie wiem jak odpalic telefon! Pstrykałem różnie ale nie reaguje, jest martwy. Może ma jakąś wewnętrzną baterię, może wystarczy włożyć kartę, jeśli tak to jaką? Pozdrawiam i proszę o info! Może jeszcze trzeba koniecznie coś sprawdzić?

witamy nowego posiadacz e38

do skrzynki wchodzi ok 6,5 litra oleju,zrob to u kogos kto zna sie na bmw,koszt w u mnie w Poznaniu do 750 (to ta sama skrzynia) był razem z olejem,uszczelka,i mufka ok 700 zł,w aso chcieli 2-3 razy wiecej:)

w telefonie pewnie bezpiecznik padl jest pod maska z lewej strony opisany , pozniej wloz karta np.heyah do slotu w centralce w BAGAZNIKU kolo czytnika navi

zostan przy castrolu , bmw nim zalewa autka

Opublikowano

Gratuluję zakupu.No to jest nas 3-ch z 740d.

Kartę do tel.ja wkładam pod słuchawką. Tylko musi być ta duża-bez wyłamywania.Olej castrol edge- ten najnowszy.

Jedyne zmartwienie to to,że aut z tej serii po lifcie jest bardzo mało ,z tąd części jak na lekarstwo.Ale przyjemność z jazdy, parametry przyśpieszenia itd - rewelacja.

Zyczę bezawaryjnej jazdy.

Opublikowano
Kris 54 dzięki. napisz proszę jaki ma być olej do skrzyni biegów. Byłem dziś w warsztacie i powiedzieli mi ,że muszą sprawdzić dokładnie bo gościu w biurze doczytał, że to musi być olej ze specyfikacji bmw. Z tego co doczytałem na forum można lać dexron III. Czy można taki lać? co ile należy wymieniać olię w skrzyni, co 60 tys.? Pozdrawiam! A propos wrażeń z jazdy 740 d - zarąbiście! Mieszkam na wsi i od momentu gdy dwa tygodnie temu kupiłem swoją beemkę już dwie ulice dalej pojawiła się nowa e 39 a znajomy sprzedaje merca i też kupuje beemkę 7.
Opublikowano
Dzięki Marcin 978. Na pewno coś wymyślisz i będzie ok z Twoim modelem! Jeśli olej Esso to dokładnie jaki ? Pozdro!
Opublikowano

Witam

Jeśli chodzi o skrzynię 5HP30 to wg dokumentacji BMW zalana jest ona olejem dożywotnio. W przypadku naprawy skrzyni lub chłodnicy oleju skrzyni - konieczności ponownego zalania dopuszczony jest jedyny olej:

do skrzyń 5HP-30 z czarną plakietką:

Shell LA 2634 (BMW P/N: 83 22 9 407 765)

do skrzyń 5HP-30 z zieloną plakietką:

Esso LT 71 141 (BMW P/N: 83 22 9 407 807)

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Dzięki Panowie za dokładne informacje. Będę miał trochę czasu (nareszcie będą wakacje!) to się zabiorę do mojej skrzyni i sprawdzę w niej jakość i poziom oliwy. Po tym co się naczytałem to się trochę spękałem, ale na razie w moim aucie nic się nie dzieje. Przeżuca biegi ok. nie ma szarpnięć przy zmianie na wsteczny. Auto przyjechało ze Szwajcarii, ciekawe czy tam jak było serwisowane to praktykują tam wymianę oleju w skrzyni. Może ktoś wie? A czy jakbym zrobił w serwisie jakąś diagnostykę to będzie wiadomo co było robione przy aucie (zwłaszcza w skrzyni?). Pozdrawiam!