Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jestem melomanem w stylu łubudu, bas gra szyby opuszczone, wolniutko po mieście, tylko chciałbym czymś zastąpić standardowe głośniki. Akurat popsuł mi się wydech i stwierdziłem że stare nie są w stanie zagłuszyć dziurawego tłumika więc może warto je też zmienić. Chodziłem po saturnach/mediamarktach i najciekawsze co znalazłem to coś takiego:

http://www.allegro.pl/item198645253_sony_xs_f1325_xplod_gwar_sony_pl_hurtownia_k_ce.html

http://www.allegro.pl/item198952585_blaupunkt_gtx_542_nowa_seria_gt_high_power_170watt.html

Nie ma mowy o wciskaniu czegokolwiek większego są 13cm i będą 13cm tylko doradźcie które :) Radio mam 4x45W więc powinno dać sobie radę...

Opublikowano

:duh: Może lepiej zmień tłumik zamiast głośników?

Ale wracając do tematu. Jedne i drugie bedą grać w porządku, ja bym jednak obstawał za sony. A co seria nie daje rady? Ja mam w e36 serie (Nokia) dołożyłem inne radio, sub i "pizdaki" i w srodku jest tak głośno, że wytrzymać sie nie da.

Opublikowano
Tłumik już zrobiony, ale niesmak pozostał :lol: Mam radio sonego więc też się przychylam ku Sonemu... A może ktoś ma jeszcze jakiś model do zaproponowania?
Opublikowano

cze ja radzilbym ci kuoic blapunkta bo pewnie wiesz sony jakie to badziewie nie blapunkt ma 2-drożny system współosiowy

Średnica 130mm

Moc maksymalna 170 W

Moc znamionowa 40 W

Skuteczność 91 dB (2.83 V/m)

Pasmo przenoszenia 60 - 22,000 Hz

Impedancja 4 Omy tak

a sony ma tak 2-drożne współosiowe głośniki o średnicy 13 cm

Montażowe

Maksymalna moc wejściowa: 150 W

Znamionowa moc wejściowa: 35 W

Pasmo częstotliwości: 80 – 20 000 Hz

wiec sam widzisz ja osobicie odradzam ci sony ale to tez zalezy od ciebie jake masz radio jaką mają moc i woogóle :mrgreen:

Opublikowano
Od strony parametrow tech. zdecydpowanie Blaupunkt...Nizej schodzi pasmem...Dobra efektywnosc...Co do jakosci dzwieku - coz tu sam musisz podjac decyzje :) Najlepiej jesli bedziesz mial mozliwosc ich odsluchania...
Opublikowano
Wziąłem Blaupunkty - zaraz zamonyuję i zdam raport jak się jeździ :cool2: Sprzedawca obiecał że 10 koni w górę :lol: Dzięki za opinie!
Opublikowano

Mogłeś odłożyć trochę kaski i zastąpić fabryczne rozwiązania jakimś zestawem odseperowanym (np. 2x woofer w drzwi + 2x tweeter i zwrotnice + wzmacniacz + skrzynia, do tego mata bitumiczna na drzwi, panele i dobre kable). Dzisiaj już nie zastępuje się fabrycznych głośników innymi głośnikami, ponieważ wiadomo że będzie grało lepiej, ale to nadal bieda. Po poprawnym zamontowaniu grałby lepiej aniżeli nawet jakiś super fabryczny zestaw w najnowszym Mercedesie, a przy tym można zamknąć się w kwocie 1000-1200 zł za wszystko i co bardzo ważne, później można przerzucić to wszystko do nowego samochodu, nadal ciesząc się bardzo fajnym dźwiękiem. Ja tak zrobiłem i nie żałuję, ponieważ w tym przypadku różnica jest naprawdę kolosalna w stosunku do serii.

Tu możesz dowiedzieć się więcej - http://www.tuningforum.pl/car-audio-vf8.html?sid=a479d3e7a584938e7f514ba16bf7d575

Opublikowano
Mogłeś odłożyć trochę kaski i zastąpić fabryczne rozwiązania jakimś zestawem odseperowanym (np. 2x woofer w drzwi + 2x tweeter i zwrotnice + wzmacniacz + skrzynia, do tego mata bitumiczna na drzwi, panele i dobre kable).

:duh:

Nie jestem melomanem w stylu łubudu, bas gra szyby opuszczone, wolniutko po mieście
Ale dzięki za linka! Może kiedyś :norty:
Opublikowano

Wiem, że dla amatora może się to wydawać jakieś niewiadomo co (mnie to również kiedyś przerażało tj. skompletowanie tego wszystkiego, założenie itp.), ale nie ma sie czego obawiać, choćby dlatego, że te zestawy są tanie i sprzedawane w całości ze wszystkim np. ten który mam obecnie w aucie tj. Hertz ESK 165 http://www.allegro.pl/item202804159_hertz_esk_165_nowe_komplety_extra_cena.html . Skrzyni nie musisz mieć jak nie lubisz choć jest porządana (woofery w drzwiach nie zejdą tak nisko z częstotliwością), a niskiej klasy wzmacniacz to wydatek kilkuset złotych, który i tak będzie kompletnie bił na głowę to co jest w stanie wytworzyć wzmachol jednostki sterującej (czyli praktycznie nic :) ,bo np. 4x45W radia to w rzeczywistości może 4x25W, a wzmacniacz oddzielny np. czterokonałowy 800W da 4x200W i umożliwi komfortowe działanie głośnikom na 100% swoich możliwości a nie 20 czy 30%). Kable, mata bitumiczna, panele z MDF-u to są groszowe sprawy, można zamknąć się w kwocie 150 zł, a to podstawa (panele można z resztą zrobić samemu jak się potrafi, choć koztują około 30-40 zł).

Wszystko zależy od kasy i chęci. Koszty zestawu odseperowanego z najwyższej półki można liczyć w tysiącach złotych... za same głośniki z tweeterami i zwrotkami. Do wystarczającego grania wystarczą jednak na początek zestawy niskobudżetowe, które dadzą 3 razy więcej od fabrycznych rozwiązań. I nie chodzi tutaj o łubudubu, ale o naprawdę fajną i czystą muzykę każdego gatunku, a nie jakieś wydobywające się dźwięki, które ją udają.

Pozdro. :D