Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam pytanie jak zweryfikować optymalną temperature oleju nie mając wzkaznika temp. oleju

czy można ocenic po wskażniku temperatury wody??

chodzi mi mianowicie o to ze chce wiedziec czy olej w silniku uzyskal juz optymalna temperuture za nim zaczne go wkrecać na obroty.

chodzi o to zeby nie gazowac zimnego silnika i nie uszkodzic go.

pozdrawiam czekam na odp.

Opublikowano

Jak wiadomo w M3 jest pokazana temp oleju. Przy rozgrzanym silniku wynosi ona 85-90 stopni. Myślę że jeśli wskazówka temperatury wody osiągnie swoje optmalne położenie czyli pion, znaczy to że silnik osiągnął już swoją temperaturę pracy i można go trochę pogazować :wink:

Fajnie jest to pokazane w nowszych beemkach gdzie czerwone pole zależne jest od temperatury silnika :)

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Z tego co sie orientuje to w S50 jak wskazowka wskakuje na polowe to olej ma jeszcze jakies 40 stopni i trzeba poczekac jeszcze pare minut zeby mial te swoje 80 stopni. Jednak w zwyklych m50 czy m52 ja bym sie kierowal poprostu temperatura chlodziwa (i tak tez robie).