Skocz do zawartości

ABS wymiana łożyska tył problem?????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich klubowiczów i nie tylko :D mam następujący problem z absem w mojej e39 tds.Wymieniłem tylne prawe łożysko i po wymianie zaczął się problem z abs i trakcją zapaliły sie kontrolki ,oczywistym by było uszkodzenie przy wymianie czujnika???? ale dzieje się tak że po wymianie przy pierwszym ruszeniu kontrolki zgasły normalnie ale po wciśnięciu hamulca nawet lekkim działa abs "pompa przepuszcza" i po chwili kontrolki zapaliły się wtedy abs i trakcja nie działa.Po wyłączeniu i włączeniu zapłonu kontrolki nie gasną dopiero po pewnej chwili kiedy kawałek przejadę ale po naciśnięciu hamulca znowu abs działa jakby od razu i kontrolki po chwili sie włączają ,po przejechaniu kilku kilometrów gasną i po naciśnięciu hamulca powtarza sie to samo ???? nie wiem czy to uszkodzony czujnik czy może błąd odczytu lecz czym spowodowany ? z czego odczytuje sygnały czujnik abs z łożyska czy z pierścienia na przegubie .Czy może miał ktoś taki problem lub posiada wiedzę na ten temat :?: :mad2:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Okazało sie że czujnik abs odczytuje z pierścienia magnetycznego na łożysku,łożysko które kupiłem nowe oczywiście miało taki pierścień lecz chyba jakiś kiepski bo zmieniłem go na stary i wszystko wróciło do normy.
Opublikowano
Okazało sie że czujnik abs odczytuje z pierścienia magnetycznego na łożysku,łożysko które kupiłem nowe oczywiście miało taki pierścień lecz chyba jakiś kiepski bo zmieniłem go na stary i wszystko wróciło do normy.
i tu sie kłaniają orginalne częsci jestem tego zdania jak było mnie stac na BMW to jest mnie stac na orginalne częsci.Kupuje tylko orginały i nie mam problemu z częsciami ze nie pasują czy coś innego
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano
Co to znaczy oryginalne części według ciebie,z serwisu ze znaczkiem bmw na opakowaniu :?: te same części można dostać w normalnym sklepie tego samego producenta tylko bez znaczka i za połowę kasy.
Opublikowano
Co to znaczy oryginalne części według ciebie,z serwisu ze znaczkiem bmw na opakowaniu :?: te same części można dostać w normalnym sklepie tego samego producenta tylko bez znaczka i za połowę kasy.

czesciowo tak lecz wiekszosc czesci jest kute w Chinach i wtedy juz sie schody zaczynaja,Niektore firmy robia zamienniki zamiennikow.Sprawa ma sie tak: Czesci ze znaczkiem BMW sa kilka razy sprawdzane i producet przywiazuje wieksza wage do Jakosci. Np: 1.000.000 Lozysk idzie do bmw i ma pare punktow kontrolnych jak cos nie pasi to wraca do produceta.Producet ma juz konfiguracje maszyn to Tlucze nastepne 500.000 tylko ze bez znaczka BMW i jakosciowo sa porownywalne z orginalem lecz nie do konca bo jest mniej uwagi przywiazywane do Jakosci i odbiegac moga nawet do paru-setnych mm. A sa firmy ktore wzoruja sie wlasnie takimi czesciami z drugiego sortu i robia zamienniki na ktore przy zakladaniu klnie sie jak nic.

Przyklad wziety z Firmy Ktora to robi Panewki do Audi/Porsche/BMW i innych Aut