Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna jestem posiadaczem e46 kompakt z 2002 roku i trochę zadziwia mnie automatyczny klimatronik. Wcześniej jeździłem laguną 2 z dwustrefowym klimatronikiem i powiem szczerze, że to prawdziwy lux. Żadnego przejmowania się temperaturą autka, zawsze idealnie ustawi porządaną - poza tym robi to stopniowo, nie daje od razu zimnym powietrzem po mordzie.

W mojej nowej bercie klima działa troszkę inaczej: spodziewam się, że po ustawieniu temperatury i wybraniu auto, klimatyzacja sama dostosuje się do warunków w aucie i wyrówna temperaturę. Okazuje się, że tutaj oprócz auto, muszę jeszcze wcisnąć przycisk z symbolem śniegu żeby zaczęło chłodzić. Wtedy wali zimnym powietrzem po całym aucie tak, że mam już chore zatoki. W przeciwnym wypadku powietrze leci ciepłe - nagrzane przez słońce z zewnątrz. Czy auto nie powinno samo decydować czy włączyć klimę czy nie? Czy auto nie powinno też regulować w które rejony puszczać powietrze (np. górą, dół, na końcu w twarz). U mnie po prostu leci zimne powietrze maxymalnie mocno z wszystkich otworów na ustawieniu auto. Co prawda jest upał i w samochodzie panuje 30 stopni, ale ten klimatronik jakiś taki mało inteligentny się wydaje.

Pozdrawiam,

Konrad

Opublikowano

Witam.

Co do "przycisku z symbolem śniegu" to jak wiesz włącza on i wyłącza klimę i to ty decydujesz czy chcesz mieć ją włączoną czy nie.Po ustawieniu temperatury i wciśnięciu AUTO klimatyzacja sama już dobiera kierunek i siłe nawiewu.Możesz natomiast po wciśnięciu AUTO ustawić sobie samemu kierunek nawiewu a siła nadal pozostanie dobierana automatycznie i na odwrót,możesz ustawić siłe nawiewu a kierunek pozostanie automatyczny.Masz jeszcze pokrętło miedzy kratkami środkowego nawiewu,którym możesz sobie niezależnie regulować temperaturę powietrza na twarz.

Pozdrawiam.

http://images49.fotosik.pl/48/b15dcef712d56319.jpg

..."The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"...

Opublikowano

Czyli przycisk auto sam nie włącza klimatyzacji według potrzeby tak jak w każdym innym klimatroniku - musze dodatkowo uruchomić ją przyciskiem śniegu?

Konrad

Opublikowano
A czy to normalne jeżeli np. mając auto wybieram preferowane miejsca skąd ma leciec powietrze, auto gaśnie na przycisku ale zostaje na wyświetlaczu. Poza tym mam wrażenie, że wybór wylotów powietrza nie ma żadnego skutku, to znaczy leci ze wszystkich niezależnie od tego które wybiore.
Opublikowano

Witam.

Dokładnie tak jest,że jeżeli w trybie AUTO zmienia się manualnie kierunek nawiewu to gaśnie podświetlanie przycisku a AUTO na wyświetlaczu pozostaje i na odwrot.Mogę jeszcze poradzić,że jeżeli nie używasz nawiewu na twarz to pozamykaj je pokrętłami przy kratkach. Poprawi to wydajność nawiewu dla pozostałych kierunków.

Pozdrawiam.

http://images49.fotosik.pl/48/b15dcef712d56319.jpg

..."The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing"...