Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:)

Mam problem z inspekcja oleju w moim bmw e30. Chcialem skasowac inspekcje zeby swiecily wszystkie "zielone diody" ale mam problem ze sie nieda.... Niewiem jaka jest przyczyna ale zdaje mi sie ze moze to byc:

1) moj samochod jest z 88roku a wszystkie czescie pasuja z modelu wczesniej tzn silnik m10.... a na sammym sliniku jest nawet ze jest z 88roku. obudowe zegarow mam z 88roku a sam uklad scalony mam z 89roku....(te piny kolo silnika sa inne po 88roku a ja mam jeszcze te stare)

2)Czasem swieci czerwona i zolta lub pomaranczowa dioda niepamietam koloru... lub wrecz mryga..... Byc moze to winna tych smiesznych akumulatorkow...?? ale z drugiej strony niedzialal mi ekonomizer(podobno maja wplyw na niego te akulmulatorki) a sie naprawil gdy odlaczylem + od akumulatora... Moze ktos wie dlaczego niechce sie skasowac inspekcja? mial podobnna sytuacje? Dziekuje z gory:)

Opublikowano
Odpowiedziałeś sam sobie, choć trzeba to sprawdzić. Tak, to może być wina akumulatorków. Też coś takiego miałem. Kasowałem pięknie inspekcję tak, że miałem same zielone, a po kilku godzinach zielone gasły. Po wymianie aku problem ustąpił, więc być może i u Ciebie jest podobnie.
Opublikowano
Dzieki za pomoc.... rozbieralem ten licznik zima to zauwazylem te akumulatorki ale nieprzygladalem sie im wiec musze jeszcze raz rozebrac.... Pewnie te akumulatorki beda kosztowaly majatek jak kazda czesc do BMW a jesli mozna wiedziec ile zaplaciles? i kupiles w sklepie z czesciami czy jakies hurtowni akumulatorkow? to sa aku? czy zwykle baterie?
Opublikowano
Wiesz co, to są niby baterie litowe o napięciu 3 albo 3,6 V. Jedna kosztuje coś koło 35 zł :| Dlatego nie bawiłem się w takie coś, ale kupiłem zwykłe aku 1,25 v po 10 zeta za sztukę. I działa.