Skocz do zawartości

cut off - prosze o wyjasnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
chcialbym regulke cut off-u poznac. Na googlach ciezko cos znalezc. U nas na forum tez malo. Chcialbym znac co dokladnie to oznacza. Wiem ze chodzi o odciecie paliwa np podczasz jazdy z gorki hamujac biegiem. Ale chcialbym wiedziec czy wtedy silnik nie bierze wcale paliwa czy moze jakas odrobine?? Slyszalem ze wtedy zawory sie zamykaja. Chhcialbym o tym poczytac ale nie ma takiego pewengo zrodla. A chce to wiedziec zeby komus cos udowodnic ;)

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
chcialbym regulke cut off-u poznac. Na googlach ciezko cos znalezc. U nas na forum tez malo. Chcialbym znac co dokladnie to oznacza. Wiem ze chodzi o odciecie paliwa np podczasz jazdy z gorki hamujac biegiem. Ale chcialbym wiedziec czy wtedy silnik nie bierze wcale paliwa czy moze jakas odrobine?? Slyszalem ze wtedy zawory sie zamykaja. Chhcialbym o tym poczytac ale nie ma takiego pewengo zrodla. A chce to wiedziec zeby komus cos udowodnic ;)

Cut-off to odcięcie dopływu paliwa przy hamowaniu silnikiem, są dwa jakby "progi obrotów".

1. Obroty przy których paliwo zostaje odcinane (w moim BMW np. ~ > 1600 rpm)

2. Obroty przy których znowu zaczyna podawać paliwo (w moim BMW np. ~ < 1300 rpm)

Czyli... jedziemy sobie... mamy 1800... puszczamy gaz... paliwo jest odcięte... ale gdy silnik osiągnie 1300 rpm paliwo znów zostaje podawane.

Drugi przykład: gdy jedziemy i mamy 1500 rpm... cuf off nie zadziała gdy puścimy gaz. Paliwo będzie zawsze podawane, oczywiście w minimalnych ilościach.

To oczywiście własne odczucia i nie znam dokładnych progów obrotów; w każdym razie tak to działa. Dla silników 4-cyl te progi są wyższe, dla V8, V12 niższe...

Sam myśle nad chipem który mi je zmieni, obniży o kilkaset RPM. Dawałoby to taki efekt że miałbym lepsze hamowanie silnikiem (bardziej dynamiczna jazda) i niższe zużycie paliwa.

Zamykanie zaworów? Brak technicznych możliwości w samochodach takiej generacji jak E32, E34, E36 czy nawet E39, E39, E46... to w jakiś nowych prototypach albo w jakimś super nowym aucie.

Choć prawdą jest że przepustnica z racji hamowania silnikiem jest praktycznie cała przymknięta.

A jeśli chodzi o praktykę to cut-off masz wtedy kiedy podczas jazdy ekonomizer pokazuje 0. On wcale nie kłamie, wtedy silnik nie spala paliwa.

Mam nadzieje że choć troche pomogłem.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
to wszystko wiem bo tak to przeczytalem. 99% osob z ktorymi mam kontakt na codzien nie chce w to uwierzyc. Mowia ze jesli silnik pracuje to musi brac paliwo. To tak jak bym kluczyk przekrecil na 0 i wylaczyl zaplon. Nie mam zbytnio pojecia o mechanice ale wkurza mnie to ze nie umieja mi przyznac racji.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl