Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

regulator napięcia nowy, ładowanie w normie, po obciążeniu go prądem obniża się do wartości 13,9 V

i właśnie w tym momencie rosną obroty silnika o ok 200 obr/min

pierścienie ślizgowe alternatora ok, uzwojenie wirnika również,

czy mogą to być diody prostownicze czy wiekowy już akumulator??

alternator bosch 90A silnik m50b25

Opublikowano
poslugujesz sie takimi "fachowymi" termianmi a zadajesz takie pytania chyba nie jest to az tak meczace aby przeprowadzac dochodzenie :roll2:
Nigdy Sie Nie Myle I Jestem Najmadrzejszy Jak Kazdy Kto Ma BmW :)
Opublikowano

Zależy jakim prądem... ;)

Jeśli odpowiednio dużym rośnie spadek napięcia na rezystancji wewnętrznej i spada napięcie - to normalne. Jeśli alternator musi wydać z siebie dużą moc, to pobiera ją z silnika, mocno go obciąża i komputer sterujący podwyższa dawkę paliwa aby silnik nie zgasł - może to powodować zwiększenie obrotów. To też normalne.

Co podłączasz, aby uzyskać taki efekt?

$M$
Opublikowano
Swiatła mijania lub długie, lub ogrzewanie szyby. Jednak każdy z tych odbiorników osobno. Nie wydaje mi się aby to był normalny objaw, nie mam klimy w tej bejcy akurat ale w drugiej nie jest to tak bardzo odczuwalne nawet przy załączającej się sprężarce. Dodam że lekko migają światła oświetlenia wnętrza
Opublikowano

Myślałem, że masz jakiś "wypasiony" sprzęt grający i on pobiera tyle mocy ;)

Ale w takim przypadku (podłączenie fabrycznych urządzeń) nie powinno być rzeczywiście takich cyrków. Na pewno coś zaczyna odlatywać, tylko co...?

Diody - to może być myśl... Choć przed kupowaniem nowych sprawdziłbym wszystkie punty styku do masy i przewody - może gdzieś coś zaśniedziało?

Albo zostawić jak jest aż do końca nie zdechnie :twisted: :twisted2: ;)

$M$