Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ponieważ postanowilem zmienić w swiom E-34 felgi, chcialbym sie dowiedzieć czym fizycznie jest wartość ET - pozostale parametry udalo mi sie rozszyfrować, niestety tego ( poza tym że jest to wartość odsadzenia) nie umiem znależć. Wiem że do E-34 525 turing 1992 wynosi wg instrukcji 20mm, ale jak sie dowiem gdzie zmierzyć te 20mm to sie dowiem, jakie bylyby konsekwencje założenia felg o większym lub mniejszym ET. Przeszukałem listę i konkretnej informaji czym jest ET nie znalazłem - proszę o odpowiedź mimo że wiem że dla niektórych jest to oczywiste - naprawde nie jest to oczywiste dla wszystkich.
Opublikowano

ET się w zasadzie nie mierzy, tylko odczytuje z felgi - czasami nie jest oznaczone jako ET lecz np. IS albo E, ale to to samo

ET - osadzenie felgi, ten rozmiar jest liczony między osią felgi a powierzchnią styku z piastą
... i tak to właśnie wygląda

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Dokładne zmierzenie wartości ET w normalnych warunkach jest dość skomplikowane - odczytujesz ją po prostu z felgi. Jak napisał PioterW jest to różnica między osią felgi a powierzchnią styku z piastą wyrażona w mm. Gdyby powierzchnia ta znajdowała się dokładnie w osi felgi, w jej środku, ET wynosiłoby 0. Tak jednak nie jest i praktycznie w każdej feldze miejsce to jest wysunięte na zewnątrz. Im bardziej - tym większa wartość odsadzenia i tym bardziej felga wchodzi do środka nadkola. Dlatego należy dobierać felgi o wartości ET zbliżonej do zalecanej. Jeżeli do Twojego auta zalecane jest ET 20, to założenie felgi o tej samej szerokości, ale np. z ET 40 spowoduje, że koło wejdzie w głąb nadkola o 2 cm w stosunku do nominalnego i może ocierać o elementy zawieszenia. I odwrotnie - założenie koła z ET 20 do auta gdzie zalecane jest 40 zaowocuje wysunięciem go na zewnątrz o 2 cm i może być przyczyną tarcia o błotnik. Jeżeli nie kombinujesz zbytnio z szerokością felgi, to możesz pozwolić sobie na tolerancję ET rzędu +/- 10, czyli po 1 cm. Jeżeli jednak chcesz zastosować szerszą felgę niż oryginalna to robi się dodatkowy problem, bo różnice stają się większe. Efekty są łatwe do przewidzenia - przy większym obciążeniu auta i przy mocnych skrętach koła będą obcierać o wnęki nadkoli

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.