Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam BMW 325 TD 96 r i jak dla mnie troche mulek ;-) tak sobie myslalem o przerobieniu na TDS-a czy jest taka mozliwosc i jakie byly by koszta takiej przerobki.Moze ktos z was juz przerabial i wie co trzeba zrobic . Dziekuje za pomoc :wink:

318i e30 bylo

320i e30 bylo

325 tds jest

323i jest

Opublikowano

Ja u siebie myślę już dawno o dołożeniu IC do TD,co do kosztów,to trzeba się przsygotować na wydanie ok 200-300zł za intercooler,do tego wszystkie rurki i złączki-co też kosztuje,bo trzeba nieźle nakombinować żeby to wszystko pasowało.

Co do możliwości to jest,żeby uzyskać jeszcze większą moc należałoby podkręcić turbinę no i przestawić pompę żeby podawała większą ilość ON :cool2: Po takich przeróbkach podobno można uzyskać moc zbliżoną do orginalnego TDS,a nawet wyższą,gdzies widziałem po takich modach 150Hp,a na youtube jest film gdzie w E28 gość wyciąga po takich modach ponad 170Hp :shock: :shock:

Ale oczywiście jest druga strona medalu,jednak TD jak i TDS mają podatne głowice na przegrzewanie,a po podkręceniu tego wszystkiego,można domniewać że może to skrócić żywotność tego i tak nie zabardzo długowiecznego silnika,chociaż nic pewnego :wink:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano
Gierap teraz kwestia IC czy musi byc to konkretnie z TDS e36 ?? czy moze byc np z innej budy ?

318i e30 bylo

320i e30 bylo

325 tds jest

323i jest

Opublikowano

Ale oczywiście jest druga strona medalu,jednak TD jak i TDS mają podatne głowice na przegrzewanie,a po podkręceniu tego wszystkiego,można domniewać że może to skrócić żywotność tego i tak nie zabardzo długowiecznego silnika,chociaż nic pewnego

mysle ze istnieje duzo mniejsze prawdopodobienstwo pekniecia glowicy w silniku m51td nizeli w m51tds

Opublikowano
Gierap teraz kwestia IC czy musi byc to konkretnie z TDS e36 ?? czy moze byc np z innej budy ?

Jasne że nie koniecznie z E36,tak naprawde to wogóle od BMW nie musi być :wink: Chociaż wiadomo że takiego najłatwiej będzie wmontować,ja bedę posiadał IC od Saab'a 9000 turbo,bo mam szwagra Szweda i tam często uturbiają BMW benzynowe i właśnie te IC pakują :wink:

Opublikowano
witam znalazlem IC od 1.8 TDS-a nie bedzie za male?;-) czy szukac IC od wyzszego silnika ?? bo jestli to nie przeszkadza to biore to od 1.8 TDS plz help me ;-p Pozdrawiam

318i e30 bylo

320i e30 bylo

325 tds jest

323i jest

Opublikowano
witam znalazlem IC od 1.8 TDS-a nie bedzie za male?;-) czy szukac IC od wyzszego silnika ?? bo jestli to nie przeszkadza to biore to od 1.8 TDS plz help me ;-p Pozdrawiam

Wiadomo że im większy tym lepszy,ale pojemność silnika od którego jest ten IC nie ma wpływu :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam ponownie mała przeróbka skończona , IC zamontowany lecz zero zmian ;-( jest tak samo jak i przed zamontowanie IC mialem wczesniej dawke skreconoe na "2" z tego co mi mowil mechaniol wiec rozkrecilem do "5-6" dalej [BAD] wolny jak zołw HELP me moze mam cos skopane w pompie moze pompa zle ustawiona .Jedynie co zaobserwowalem to iz w moim regionie nikt nie zna sie na pompach wtryskowych strasznie trudno znalesc dobrego pompiarza . Moze wy wiecie gdzie jest ktos godny polecenia w obrebie Łodzi ?? Pozdrawiam

318i e30 bylo

320i e30 bylo

325 tds jest

323i jest

Opublikowano
Witam ponownie mała przeróbka skończona , IC zamontowany lecz zero zmian ;-( jest tak samo jak i przed zamontowanie IC mialem wczesniej dawke skreconoe na "2" z tego co mi mowil mechaniol wiec rozkrecilem do "5-6" dalej [bAD] wolny jak zołw HELP me moze mam cos skopane w pompie moze pompa zle ustawiona .Jedynie co zaobserwowalem to iz w moim regionie nikt nie zna sie na pompach wtryskowych strasznie trudno znalesc dobrego pompiarza . Moze wy wiecie gdzie jest ktos godny polecenia w obrebie Łodzi ?? Pozdrawiam

teraz jeszcze pozostaje zmienic komputer i ustawic geometrie turbo i bedziesz mial tdsa:)

Opublikowano
No coż samo zamontowanie IC nie daje odczuwalnie większej mocny,jednak powietrze dostarczane jest chłodniejesze co samo w sobie zwiększa sprężanie,a co za tym idzie sprawność silnika :wink:
Opublikowano
tomect jaki koszt jest wymiany komputera albo gdzie tych przeobek moge dokonac ;-)

318i e30 bylo

320i e30 bylo

325 tds jest

323i jest

Opublikowano
tomect jaki koszt jest wymiany komputera albo gdzie tych przeobek moge dokonac ;-)

ceny zakupu sterwnika do tdsa wachaja sie w granicach 300-600zl. możesz podjechac do renomowanej firmy zajmujacych sie tuningem diesli i byc moze da rade wgrac tylko program do koputera ktory teraz posiadasz. choc mysle zakup oryg uzywanego komputera od tdsa bedzie cie taniej kosztowal tylko potem jeszcze ktos bedzie musial ci to zamontowac i poustawiac