Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam! nagle straciłem wszystkie biegi do przodu,wsteczny jest.po włączeniu D jedzie do przodu 5km/h i nie reaguje na dodawanie gazu. mój zabytek w ciągu ostatnich trzech lat był remontowany i jeżdził tylko kilka km rocznie.po tak długim czasie wyjechałem na ulicę i spokojnie przejechałeom 2km,wszystko było dobrze.postanowiłem szybko ruszyć z miejsca -odjechał ładnie,następnie chcałem sprawdzić jak przyspieszy redukując bieg wczasie jazdy przez mocne wciśnięcie gazu i wtedy zauważyłem że nie zmienił biegu na niższy. od tego momentu zaczął się ślizgać na wszystkich biegach do przodu.może ktoś się z takim uszkodzeniem spotkał.prosz o radę ponieważ nie stać mnie na wizytę w serwisie ASB, tymbardziej że moja betka ma już 24 lata i koszt naprawy skrzyni może przekroczyć wartość samochodu.proszę o pomoc.[/b]
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Przy takich manewrach zwykle siad pompa skrzyni.... Jakby nie patrzeć, najtaniej będzie znaleźć skrzynię i wymienić. Skrzynię masz na linkę czy z przełącznikiem na sport :?:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Przypomniałem sobie że mam z poprzedniej mojej betki dwie ASB 3HP22. Czy 4hp22 można zastąpić 3hp22 -również sterowaną linką? na osiągach mi nie zależy -aby jeżdziła w miarę normalnie. Jszcze jedno pytanie w sprawie pompy w ASB -czy jak padnie pompa auto może jechać do tyłu? pozdrawiam!!!
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Czy 4hp22 można zastąpić 3hp22 -również sterowaną linką? na osiągach mi nie zależy -aby jeżdziła w miarę normalnie.

Mozna, tylko potrzebny jest dłuższy wał.

Jszcze jedno pytanie w sprawie pompy w ASB -czy jak padnie pompa auto może jechać do tyłu? pozdrawiam!!!

Napisałeś, że auto po 5km nie jedzie dalej, więc pompa jeszcze jakieś tam ciśnienie wytwarza. Być może jest to spowodowane starym olejem :?: Aczkolwiej jak jest stary olej, to mimo wszystko auto jedzie, tylko będą uślizgi.

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
mam dłuższy wał w komplecie z 3hp22,ale jeszcze walczę z 4hp22. wymieniłem filtr,wlałem nowy olej i dlej jest tak jak było.rwie do tylu a do przodu nic.idę do kanału wyjąć ASB.bez rozebrania nie da się naprawić.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
bez rozebrania nie da się naprawić.

Sie nieda, oj nie da :roll:

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
ASB wyjęta. rano mycie skrzyni i zaczynam rozbierać.mam pytanie czy zdejmować miskę olejową ASB jeszcze raz, dzisjaj wymieniłem filtr, olej nic to nie dało ale mam pewność że nie ma tam opiłków szlaamu i wygląda ładnie. przypuszczam że trzeba zacząć od strony knwertera,rozbierać,oglądać i weryfikować.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
rozebrałem ASB, wyminiłem zużyte tarczki w sprzęgle do jazdy w przód, jutro będzie odpowiedż.

Brawo, a skąd wziąłeś nowe tarczki :?:

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
kilka lat temu rozebrałm starą padniętą 3HP22. nie miałem zielnego pojęcia o ASB, pamiętam że uszkodzenie było idedtyczne.rozebrałem sprzęgło do jazdy w przód a w nim znalazłem nowe tarczki i kilka kawalków sprężymy tłoka i przypadkowo odkryłem uszkodzenie tej starej ASB. tarczki byly jak nowe (widoczne napisy producenta). myślę że ta stara ASB była robiona i pękła sprężyna tłoka. w takim stanie kupiłem kiedyś za grosze sarą 728 z ,77r na części.pozdrawiam!!!
Opublikowano
WITAM! muszę się pochwalić że naprawiłem swoją ASB 4HP22.dzięki radom klubowiczów wymieniłem tarczki sprzęgła do jazdy w przód i jestem szczęśliwy z efektu kilkudniowej pracy.WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC.