Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprowadziłem auto na siebie (niemcy wystawiony brif na moje dane) czy moge sprzedać auto na umowe , czy muszę najpierw zapłacić cło?
Opublikowano
Spzedawaj, niema problemu i umowe spisz na siebie z nowym wlascicielem.Co innego jezeli masz juz ponad 50 -100aut albo i wiecej ale to raczej niemozliwe bo dopiero od 1marca zmienily sie przepisy w niemczech i wpisuja w brief i shein dane osoby ktora bierze celne tablice.
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r
Opublikowano
Spzedawaj, niema problemu i umowe spisz na siebie z nowym wlascicielem.Co innego jezeli masz juz ponad 50 -100aut albo i wiecej ale to raczej niemozliwe bo dopiero od 1marca zmienily sie przepisy w niemczech i wpisuja w brief i shein dane osoby ktora bierze celne tablice.

A mojemu koledze nie chcieli przyjąć w US papierów wypisanych na Polaka (pośrednika), urzędnik powiedział, że powinien być najpierw opłacony przez osobę figurującą w BRIEF (jakby ktoś nie wiedział to teraz na osobę biorącą tablice tranzytowe w DE wypisują dokumenty).

Zrobili tak, że wpisali w umowie Niemca i kupujący złożył oświadczenie w US, że handlarz widniejący w BRIEF był tylko przewoźnikiem. Pokomplikowało to teraz troche życie handlarzom.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

akcyzę musi zapłacić każdy, kto nabywa auto przed jego pierwszą rejestracją w kraju - poszukaj na forum, na pewno dowiesz się więcej :8) ... w tym jak wszystko załatwić możliwie jak najmniej problemowo

co nie zmienia fraktu, że takie auto bez problemu możesz sprzedać, ale zgodnie z prawem akcyzę masz obowiązek zapłacić .... chyba, że kupiłeś auto i sprzedałeś jeszcze przed wprowadzeniem go na terytorium kraju :8)

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
mam rozumieć ze facet kupujacy ode mnie auto bedzie miał problemy z załatwieniem tych formalności jak w brifie są moje dane,a on posiada umowe kupna sprzedaży? Moze napisać umowe na przyprowadzenie auta
Opublikowano
chcę dodać ,ze ja posiadam rachunek zakupu na siebie oryginał byłsamochód kupiony od firmy czy przepisać umowe .
Opublikowano
Jest to bez problemu do obejscia ten przpeis, zalezy tez od urzedasa w skarbowym, bedzie ok to wszystko przejdzie bez problemu, a jak nie to mozesz zrobic tak jak Ci Akrystian napisal ze byles przewoznikiem tego samochodu itd.
Sprzedam Bmw 320d E46 2001r