Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam chciałbym zmienić olej na Castrol Edge dotychczas auto jeździ na półsyntetycznym oleju Mobila. Czy bez przeszkód mogę zastąpić go syntetycznym Castrolem? Przebieg auta 160tys km. Na stronie Castrola polecają magnateca do mojego autka ale o nim słyszałem kiepskie opinie. Jaką klasę lepkości wybrać? Moje autko to 318 is z 93r przebieg 160tys.
BMW forever!!!
Opublikowano

Ja bym tego nie robił. Wiadomo że nie leje się fullsyntetic gdy auto jeżdziło wcześniej na semisyntetic lub mineral. Do tego auto z roku 93 ma już swoje lata i silnik nie jest nowy,

Co do oleju to każdy chwali swój. Ja jeżdzę na Castrol gtx magnatec 10W-40 (semisyntetic) i jestem z niego bardzo zadowolony. Bardziej niż z Mobila super S. I oleju już na pewno nie zmienię :D

Pamiętaj że Castrol Edge to nie jest zwykły olej. To płynna technologia :wink:

Pozdro.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Witam ja jezdze na castrolu RS 10w 60 full syntetic i jest ok.

Edge ,to to samo,wiec nie widze powodu ,zeby go nie wlewac.

Za wyjatkiem kasy oczywiscie :P

Wczesniej jezdzil na bele cym,potem u mnie na 5w40 a teraz na RS ie

niz zlego sie nie dzieje,tylko olej sie zrobil czarny jak murzyn,ale to dlatego,ze plucze ten niemiecki syf,ktory mu zafundowal dbajacy z natury o wszystko krzyzak!

pozdrawiam

Opublikowano
Zdania pewnie beda podzielone.Ale mam znajomego w motoryzacyjnym i kiedys chcialem zmienic olej mineralny na inny i powiedzial ze lepiej tego nie robic.jak auto bylo jezdzone na minerale lubi polsyntetyu to nie zmieniaj.Ja jezdze na castrol 15w40 i jest oki
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano

Witam kolege z Prudnika ;) Jakie masz autko? Moze jakies zdjecie? Ja mam czarna e30 316 m40 i przebieg 343 tys i jezdze na magnetec 10/40, wczesniej mialem mineralny. Od razu po wymianie byla zauwazalna zmiana jesli chodzi o wkrecanie sie na obroty i plynniejsza cichsza praca silnika. Mam tylko wymienione gumki na zaworach, z tlokami (przynajmniej ja) nic nie robilem i nie bierze kropli oleju. Zrobilem na tym oleju do tej pory ok 6 tys

Jesli chodzi o silniki M40 mineralny nie jest polecany ze wzgledu na zle smarowanie walka rozrzadu na zbyt gestym oleju.

Moim zdaniem... polsyntetyk to rozsadne rozwiazanie.

Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano
Ciekawe czy jeszcze jest ktos z prudnika;)?Ja mam czarna 318i e36 maly spoiler ze stopem z tylu na alusach czesto jezdze po miescie. :D
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
To w takim wypadku chyba na Magnateca zmienię lub jeszcze poszukam bo chcę jakiś naprawdę dobry olej zafundować mojemu autku.
BMW forever!!!
Opublikowano
Silniczek jest w dobrym stanie ale troszkę oleju traci jakieś 0,4l na 10000km ale to chyba jest nawet norma. Chyba spróbuje z syntetykiem, ale nie wiem czy wlać Castrola czy np. Motula.
BMW forever!!!