Skocz do zawartości

[E32] 740i M60 93r. - problem z automatyczną skrzynią biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Problem... od jakiegos czasu bieg wsteczny raz wchodzi a raz nie. Na desce rozdzielczej normalnie pokazuje sie R ale bieg nie zaskakuje. I tak od paru ladnych dni, nigdy nie wiem kiedy bede mogl normalnie wycofac z parkingu ;) Wszystkie pozycje do przodu dzialaja bez zarzutu, a wstecznego coraz czesciej brakuje.

I teraz moje pytanie nr. 1: Przed podjeciem decyzji o zrzuceniu skrzyni na stol u mechanika (a zapewne bedzie to kosztowne) chcialbym sprobowac zmienic olej... podobno moze pomoc. Auto kupilem niedawno i przyznam sie szczerze ze do skrzyni nie zagladalem, dlatego nie wiem jaki jest obecnie olej zalany, jaki jest jego poziom itp. Czy zmiana oleju moze pomoc? Czy moze od razu powinienem gotowac sie na duuuzy wydatek naprawy skrzyni? Aha, oczywiscie w celu minimalizacji kosztow chcialbym zalac najtanszy olej jaki tylko mozna zalac bo przeciez musze liczyc sie z tym ze moje zabiegi nic nie pomoga i trzeba bedzie skrzynie naprawic. W takim przypadku marnotrastwem byloby wlewanie dobrego oleju.

I tu moje pytanie nr.2: Jaki _najtanszy_ olej moge wlac do skrzyni (powiedzmy na 500-1000km aby sprawdzic czy jej praca sie ustabilizuje) i ile oleju wchodzi do mojego modelu (740i M60 4000ccm V8, 1993r.) ???

Z gory dziekuje za odpowiedz.

3. Czy przy zmianie oleju w skrzyni zmienia sie tez jakies filtry?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Witam.,mysle,ze zmiana oleju jest zbyteczna.Jak wyciagniesz miarke zwroc uwage czy olej niejest ,,przypalony,, kolor powinien byc czerwony jak wytrzesz o biala szmate ,powinien byc czysty i niezostawiac na szmacie brudnych smug.Podejrzewam ze posiada plyte sterujaca w ktorej umieszczone sa elektrozawory,byc moze ktorys padl ,ale to na kompie powinno wyjsc jak niebyles to podjedz.O ile olej bedzie smierdzial tzn uszkodzenie mechaniczne i wtedy beda koszty ,ale i alternatywa. Naprawa w serwisie lub zakup drugiej uzywanej. Najpierw ja zdjagnozuj.Napisz jak cos bedziesz wiedzial.Jak niemasz warsztatu ,,zaprzyjaznionego,,automatyczne skrzynie biegow-serwis,, to niejedz na kompa tam tylko do innego zeby podlaczyli na kody usterek.Powodzenia.
Opublikowano
Zauwazylem, ze wsteczny znika dopiero po rozgrzaniu samochodu. Jak go zostawie do ostygniecia np. na noc, to rano wszystko dziala bez zarzutu. Pojezdze kilkanascie miniut i wstecznego znowu brak.

Opublikowano
Czyli tak,zimna skrzynia =gesty olej=cisnienie.Rozgrzany =olej rzadki-brak cisnienia.Chyba uszkodzenie mechaniczne ,,tarczki,,.Moze niebyc tak zle niekatuj juz go i jedz na kanal. :cry:jezeli naprawa to przytym uszkodzeniu w serwisie od automatow ok2000.
Opublikowano

W v8 nie ma bagnetu oleju skrzyni. Ciężko jest sprawdzić olej.

Ja też mam problem ze skrzynią.. w zasadzie wszystko działa ok ale przy szybkiej jezdźie przy redukcji wchodzi tryb awaryjny... i już po zawodach :(.

Także zastanawiam sie nad wymianą oleju i filtra.

Opublikowano

czesc milego dnia :)

czy mugłby mi ktoś powiedzieć jak się objawia ten tryb awaryjny o którym wspomniał "Jelito" w pięcio biegowej automatycznej skrzyni biegów?mam również V8 740 M60 8)

Opublikowano

To, że skrzynia biegów przechodzi w tryb awaryjny objawia się przez:

-wyświetlenie komunikatu na zegarach "GETRIBE PROGRAM"

-samochód startuje z 2 biegu

-skrzynia działa tylko w zakresie od 2do 4 biegu.

Wszystko znika po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu samochodu.

Opublikowano
Witajcie.

Hej !!! :D

Problem... od jakiegos czasu bieg wsteczny raz wchodzi a raz nie. Na desce rozdzielczej normalnie pokazuje sie R ale bieg nie zaskakuje. I tak od paru ladnych dni, nigdy nie wiem kiedy bede mogl normalnie wycofac z parkingu ;) Wszystkie pozycje do przodu dzialaja bez zarzutu, a wstecznego coraz czesciej brakuje.

I teraz moje pytanie nr. 1: Przed podjeciem decyzji o zrzuceniu skrzyni na stol u mechanika (a zapewne bedzie to kosztowne) chcialbym sprobowac zmienic olej... podobno moze pomoc. Auto kupilem niedawno i przyznam sie szczerze ze do skrzyni nie zagladalem, dlatego nie wiem jaki jest obecnie olej zalany, jaki jest jego poziom itp. Czy zmiana oleju moze pomoc? Czy moze od razu powinienem gotowac sie na duuuzy wydatek naprawy skrzyni? Aha, oczywiscie w celu minimalizacji kosztow chcialbym zalac najtanszy olej jaki tylko mozna zalac bo przeciez musze liczyc sie z tym ze moje zabiegi nic nie pomoga i trzeba bedzie skrzynie naprawic. W takim przypadku marnotrastwem byloby wlewanie dobrego oleju.

Niedawno na forum był podobny temat/problem.

Spróbuj wymienić olej - może akurat się poprawi. Olej możesz wlać dobry, jakby Ci robili skrzynie, to powinni ładnie zlać olej i go wlać spowrotem (jak zaznaczysz, ze jest świeżo po wymianie).

Oleju w Twojej skrzyni teoretycznie się nie wymienia, wlać należy "specjalny" do tego rodzaju skrzyń - nie jest on czerwony tylko jasnożółty ...

...

3. Czy przy zmianie oleju w skrzyni zmienia sie tez jakies filtry?

Tak - wymienia się filtr.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

JAKI DOKŁADNIE I ILE IDZIE TEGO OLEJU DO SKRZYNI??

ILE KOSZTUJE TEN FILTR??

MOŻE MI KTOŚ WYTŁUMACZY TAK MNIEJ WIĘCEJ JAK ZMIENIA SIE OLEJ W SKRZYNI BEZ BAGNETU?? JEST TAM KOREK SPUSTOWY??

Opublikowano
Witam koledzy. Ja 3 miesiące temu robiłem swój automat. Kiedy skrzynia była zimna ledwo ruszał- ślizgały się tarcze na 1 biegu. na ciepłej nie było mowy o ruszeniu. Znajomy mechanik wymienił mi wszystkie tarcze na każdym biegu, był popalone, aż fioletowe. Powiedział, że przy przebiegu 300tys. to normalne. wymienił filtr, który kosztował chyba 40zł i zalał czerwony olej do automatów. Chodzi już 8000km bez zarzutu. Dziwie się, że to wsteczny, który nie jest tak często używany. a koszty są duże jeżeli nie masz znajomego który się tym zajmije. chyba,że u ciebie coś innego szwankuje. POZDRAWIAM
Opublikowano
JAKI DOKŁADNIE I ILE IDZIE TEGO OLEJU DO SKRZYNI??

ILE KOSZTUJE TEN FILTR??

MOŻE MI KTOŚ WYTŁUMACZY TAK MNIEJ WIĘCEJ JAK ZMIENIA SIE OLEJ W SKRZYNI BEZ BAGNETU?? JEST TAM KOREK SPUSTOWY??

Teoratycznie 3l, ale była już dyskusja na forum, że to zależy jak jest wymieniany ... A jaki olej - to najlepiej przedzwoń lub pojedź do ASO i dokładnie Ci powiedzą (lub ewentualnie obejżyj tabliczkę na skrzyni biegów), bo to w jakim modelu sie wymienia olej i jaki się stosuje to nie jest takie proste ... szczególnie m.in. w modelach E32 pod koniec produkcji (np. 740i ma już skrzynie z niewymienianym olejem, a 730i - V8 - jeszcze "z").

Filtr oleju kosztuje 113 zł. do 730i i 160zł. do 740i

Spuszcza się korkiem do spuszczania, a nalewa korkiem do nalewania ;-) ... spuszczanie mozna tez sobie darować, bo i tak do wymiany filtra zdejmujesz miskę olejową skrzyni.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Teoratycznie 3l...

Do 740i M60 wchodzi 7 litrow. Wymienilem pare dni temu, dlatego wiem.