Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

TAk juz od prawie roku znastanawiam sie nad podniesieniem mocy, jednak nie wiem czym sie kierować, jakie wartosci przyjmowac jako priorytet, oraz jak to wszsytko wpływa na prace innych podzespołów, czli po prostu czy miał ktoś do czyniania z takim fantem, oraz jak to postrzega!

Z góry dzięki za wskazówki:)

Opublikowano
Witam!

TAk juz od prawie roku znastanawiam sie nad podniesieniem mocy, jednak nie wiem czym sie kierować, jakie wartosci przyjmowac jako priorytet, oraz jak to wszsytko wpływa na prace innych podzespołów, czli po prostu czy miał ktoś do czyniania z takim fantem, oraz jak to postrzega!

Z góry dzięki za wskazówki:)

chip tuning nowego diesla - pierwszy krok do remontu skrzyni

nowe diesle nie ZNOSZĄ CHIPTUNINGU - daruj sobie

w 740 d skrzynia juz tak przenosi gigantyczny moment

Opublikowano

Nie do końca.

Tuning diesla jest możliwy i dość prosty - bez szwanku dla skrzyni.

Jest to tylko kwestia dobrze napisanej mapy. Ja wprawdzie nie ruszałem swojego 740d, ale znajomy i owszem, z niezłym skutkiem. Podobno moment jest podniesiony, ale występuje w wyższych obrotach, co nie przeciąża za bardzo skrzyni, a moc wynosi aktualnie ok 280 KM.

Piszę "podobno", bo nie widziałem mapy, ale jeździłem owym 740d :-) Niebawem dam namiar na firmę, która przeprowadizła tuning.

Jeszcze ciekawostka: W briefie mojego auta fabrycznie widnieje wartość 190 kW (258 KM - tyle co w E65) - czy były wersje wzmocnione fabryczne, czy to po prostu błąd krzyżaków??? :-)

Pozdroowka.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałbym troche odświeżyć temat.

Czy ktoś robił chipa w 740d ? Jeśli tak to gdzie i jak to wpłyneło na osiągi/spalanie ? Zastanawam się nad tym.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Dzwonilem do nich, robia za 1500 zl +25km i 60NM. Na hamowni nikt nie chce robic automata. Kontaktowalem sie jeszcze ze Strefatuningu i Vtech Pomorze - ceny i przyrosty podobne.

Moze tez bedziesz robic to za 2 autka zawsze bedzie taniej ?

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Dzwonilem do nich, robia za 1500 zl +25km i 60NM. Na hamowni nikt nie chce robic automata. Kontaktowalem sie jeszcze ze Strefatuningu i Vtech Pomorze - ceny i przyrosty podobne.

Moze tez bedziesz robic to za 2 autka zawsze bedzie taniej ?

To z dupy, skoro nie wiadomo ile miało auto kucy przed chipem. SZczerze to mam powazne obawy co do podnoszenia momentu o tak wysoką wartośc, bo skrzynka i tak wydaje sie juz byc mocno obciązona! Zreszta tylko 25km??? 10%, tyle to sie chyba otrzymuje przy dobrej mapie z silnika benz. wolnossącego, a nie diesla biturbo :nienie:

Opublikowano
Kolega mi poczytal niemieckie fora i tam jest o wiele wiecej glosow na NIE jak na tak. Chyba odpuszczam temat.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
Kolega mi poczytal niemieckie fora i tam jest o wiele wiecej glosow na NIE jak na tak. Chyba odpuszczam temat.

To przytocz prosze jakieś konkrety.

PS Zastanawiam sie jak tam odczuwasz zmiane z 540iA na 740d???

Opublikowano

PS Zastanawiam sie jak tam odczuwasz zmiane z 540iA na 740d???

To 2 zupelnie inne auta wiec nie bede ich porownywal. To co zyskalem to komfort i mniejsze spalanie. Wiadomo stracilem piekny dzwiek silnika i dynamike. Ale jestem zachwycony bo brakowalo mi tego komfortu.

pozdrawiam

mavic