Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem ze temat był poruszany juz na forum kilkanascie razy bo przeczytalem wszystkie posty ale chce sie upewnic ze poduszki sa :)

Mianowicie kupilem samochod i dopiero jakies 3 dni temu dowiedzialem sie ze palaca kontrolka jest od poduszek :(. Byłem z tym w sobote u elektryka podpielismy bmke pod komputer i koles powiedzial ze to jakies maty pod siedzeniem i ze na tygodniu mi to naprawi. Ale nie jestem pewnien. Jak przekrece kluczyk o jedna pozycje to kontrolka gasnie na 2 sec i znowu sie zapala. Prosze o opis od czego sa te maty i o porade z gory bardzo dziekuje. Pozdrawiam Markiew

Opublikowano

mata Airbagu to częsta awaria w E46, ta mata znajduje się w fotelu pasażera i dostarcza komputerowi informacje czy na siedzeniu znajduje się jakaś osoba czy nie. to decyduje o zadziałaniu airbagów po stronie pasażera podczas kolizji. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

obawiam się że jedynym sposobem naprawy jest wymiana tej maty co wiąże się z wyjęciem fotela pasażera i rozebraniem go...

www.bmw-3city.pl
Opublikowano
Jezioro chyba masz racje ze od pasażera bo jak odkurzałem w samochodzie zajrzałem pod siedzenie pasażera i faktycznie złączka leżała na podłodze wziąłem i wpiąłem ja w fotel(czyli coś pewnie było majstrowane) Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.
Opublikowano
może faktycznie była odłączona przed dalszą ingerencją w sam fotel spróbuj jeszcze raz podłączyć autko pod komputer i wykasować ten błąd jeżeli kontrolka się znowu zapali to mata raczej do wymiany :/
www.bmw-3city.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można jeszcze zasymulować matę tak by komp myślał, że tam cały czas ktoś siedzi ale czy warto to zostawiam już każdemu z osobna do oceny.

Ze swojej strony mogę jedynie wkleić gdzieś tam kiedyś opisywany przez kogoś sposób jak to zrobić (dwa sposoby inaczej opisane):

"I:Symulacji maty zajęcia fotela

Diodę instalujesz pod fotelem za tzw. przetwornikiem sygnału. Przetwornik ten to układ elektroniczny zamknięty w małym pudelku wielkości paczki zapałek Do przetwornika dochodzą trzy kable od gniazda fotela i napinacza pasów. Kabli tych nie należy ruszać. Dwa kable które wychodzą do maty w fotelu o kolorach biały i niebieski ,wystarczy w nie wlutować diodę zrobić zwykły mostek i robota zrobiona. Resetujesz system i koniec.

II:

W e46 kabelek od maty jest pod siedzeniem na maxa z tylu. Wlutowujesz tam jakakolwiek diodę (miedzy biały i niebieski kabelek), później MUSISZ skasować błąd i to wszystko. Żadna filozofia, a słyszałem że nie jeden magik od airbag’ów tego nie potrafi zrobić. Dodatkowo słyszałem ze owa mata psuje się najczęściej po tzw. praniu auta (wodne czyszczenie tapicerki)."

Opublikowano

W e46 kabelek od maty jest pod siedzeniem na maxa z tylu. Wlutowujesz tam jakakolwiek diodę (miedzy biały i niebieski kabelek), później MUSISZ skasować błąd i to wszystko. Żadna filozofia, a słyszałem że nie jeden magik od airbag’ów tego nie potrafi zrobić. Dodatkowo słyszałem ze owa mata psuje się najczęściej po tzw. praniu auta (wodne czyszczenie tapicerki)."

Jak milo czytac wlasne teksty :]

Xdrive

Koder

Opublikowano
Dzieki sprobuje dzisiaj z ta diodą mam nadzieje ze jaśki nie wystrzelą :) . PS jak podłącze diodę to przekręcić kluczyk w stacyjce??
Opublikowano
Dzieki sprobuje dzisiaj z ta diodą mam nadzieje ze jaśki nie wystrzelą :) . PS jak podłącze diodę to przekręcić kluczyk w stacyjce??

Oczywiscie rob to "na wylaczony zaplonie". Miedzy bialy i niebieski wlutuj diodke. Potem mozesz spokojnie wlaczyc zaplon i patrzec jak nadal kontorolka swieci. Wylaczasz zaplon, podlaczasz interfejs, klikasz w Car Sofcie zakladke Erase Error Memomory, wynierasz airbag erase i sprawa zalatwiona. Mozesz tez podjechac do jakiegos zakladu elektromechniaki, gdzie najprawdpodobniej podlacza Bosha KTS i zrobią to samo (za 50-100zl). Pamietaj, ze robisz to na wlasna odpowedzialnosc. Pozdro

Xdrive

Koder

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Ze swojej strony mogę jedynie wkleić gdzieś tam kiedyś opisywany przez kogoś sposób jak to zrobić...

Jak milo czytac wlasne teksty :]

Jak bym wiedział, że to Twój tekst to uwierz, że bym o tym wspomniał.

Powinieneś się ucieszyć, że Cię cytują :D.

Opublikowano
rowniez mam problem z poduchą. Mianowicie po odpaleniu autka AIR BAG miga kilka minuy, po czym zaczyna świecić ciągłym światłem. Gdzie tkwi problem, na jakiej zasadzie dziala poducha, dodam, że pod siedzeniem nie mam żadnych przedowow , bo ostatnio wywalalem z auta siedzenie jak prałem . Od samego poczatku jest takie zachowanie air baga
Opublikowano

Powinieneś się ucieszyć, że Cię cytują :D.

Przeciez sie ciesze :mrgreen: zawsze bardzo popieram samodzielną robote przy autku

Xdrive

Koder