Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Obecny wałek nie wygląda najlepiej więc zakupiłem wżywkę w lepszym stanie i teraz trzeba go wymienić. Moje pytanie tyczy się sposobu wymiany wałka rozrządu w silniku M20B20 a dokładnie czy da się wyjąć wałek i założyć nowy bez ozdejmowania głowicy ? Oczywiście w E34.
Opublikowano
Generalnie istnieje taka możliwość pod warunkiem,e silnik odkręcony z łap i podlewarowany do góry.Wałek wysuwa się do przodu,po odkręceniu zabezpiecenia.Musisz jednak sam ocenić czy mimo podniesienia zdoła wysunąć się ponad pasem przednim.
Opublikowano

Wałek faktycznie wysuwa się do przodu, ale jak chcecie wyjąć wałek bez demontażu wałków dzwigienek zaworowych? Wyjmowałem wałek rozrządu w takim silniku już kilka razy, zawsze wyjęta głowica. Wałki dzwigienek po jakimś czasie pokrywają się nagarami i ciężko jest wyjąć je bez użycia młotka, a jak użyć młotka, kiedy głowica siedzi na silniku?

Generalnie: kup uszczelkę pod głowicę i przy okazji komplet uszczelniaczy zaworowych, masz przy okazji dobry moment na wymianę paska rozrządu i rolki napinacza - wiem, że z tego robią się koszta ale później już tego długo nie będziesz dotykał - co ważniejsze, nie wydłuży to specjalnie przestoju, całą zabawę z wymianą wałka i uszczelniaczy spokojnie załatwisz w jeden dzień.