Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przejrzałem całe forum ale podobnego problemu nie znalazłem. Mam następujący problem ze sprzęgłem. Sprzęgło chodzi w porządku (bierze ok. połowy, średnio cięzko) do czasu aż się nagrzeje. Zfarza się to po dłuższej jeździe w korkach (ok 45min), stop & go, przy wysokiej temperaturze zewnętrznej. Sprzęgło staje się wtedy zdecydowanie twardsze i zaczyna szarpać. Nie ma mowy wtedy o ruszeniu bez gazu bez szarpania samochodem. Sam pedał zaczyna wydawać też jakieś dzwięki.

Domyślam się, że podstawową diagnozą będzię wymiana tarczy (całego) sprzęgła. Ale zastanawiam się jeszcze czy warto może zacząć od wymiany płynu hamulcowego (nie był wymieniany na pewno od 3 lat - tyle mam samochód) bo wiadomo koszt sprzęgła i wymiany to niemały wydatek. Czy może jeszcze coś innego.

Bo do czasu kiedy się nie nagrzeje - można rzec, że sprzęgło chodzi bez zarzutów.

Co o tym myślicie? Czy ktoś miał podobny problem.

Z góry dzięki za wszelkie wpisy

Opublikowano

No to faktycznie nie wykazałem się wystarczającą gorliwością w szukaniu w dotychczasowych topikach. Nie mniej jednak dziękuje bardzo.

Pozdrawiam