Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym założyć duże głośniki na tylną pólke myśle o głośnikach 25cm i moje pytanie czym wyciąć otwory w metalu na głośniki , moze ktos zna kogos kto moglby sprzedać taką pólke np. z MDFu. Jeden ze sprzedawców powiedział ze nie ma co przerabiać tylnej poki polecał zalozyc głosniki 6x9 twierdzi ze bedzie to dobrze grac ale wydaje mi sie ze za cicho. Mialem kiedys Clio z glosnikami basowymi 25cm podlaczone byly do samego radia a grało to wszystko jak bym mial wzmacniacz 2x100W.

Opublikowano

Wszystko zależy od głośników i od radia. Osobiście nie dziurawił bym tylnej półki. Przecież na radiu nie wykożystywałeś pełnej mocy tych głośników... Przy porządnych 6x9 też raczej nie dasz rady. Bo dobre elipsy mają i po 70W w RMS a dobre radio wyciągnie max 50W. Widziałem zestaw jakieś elipsy ... coś około 60W w RMS miały-jakies Pioneery-nie pamiętam modelu i do tego radyjko Panasonic'a 4x45 na MOSFET... Ładnie to grało.

Drugą sprawą, że z sedana jest się ciężko przebić z dzwiękiem-bo raz, że bagażnik znajduje się "na zewnątrz auta" a dwa, że jest dostć dobrze wygłuszony, także na efekty takie jak w Clio bym raczej nie liczył.

Opublikowano
Ale czy faktycznie maly glosnik w ksztacie elipsy da taki sam duzy bas jak glosnik 25cm? Wychodze z zalozenia ze im wieksze sa glosniki tym jest lepsza jakosc dźwieku nawet przy słabym wzmacniaczu, w Clio bylo ciekawe zjawisko gdyz moja polka z glosnikami byla podlaczona do radia i grało to bardzo głosno , nawet glosniej niz u mojego kolegi ktory mial do radja podlaczony wzmacniacz a do wzmacniacza elipsy, kolega sam przyznal ze wsadzil kupe kasy w sprzet a gra tak samo jak umnie w Clio. Podobna sytuacja jest z kolumnami jesli podepniemy male kolumny o mocy 100W do wzmacniacza 50W bedą grac ale scian w domu nie poruszą a jesli ten sam wzmacniacz podlaczymy do gabarytowo duzych kolumn z duzymi głośnikami to mozna sasiada doprowadzic do szału, dla tego z takich założeń wolałbym założyć półke z MDFu + głośniki 25cm tylko ta blacha robi problemy. Sprzedawcy tez polecają te elipsy 6x9 , mowia ze to bedzie dobrze grać moze im sie niechce ciąć blach i teraz juz sam niewiem, mozliwe ze kiedys podłącze tez wzmacniacz. Dodam na koniec ze roznica w duzych glosnikach byla tez taka ze podglaszajac muzyke bas rowniez sie podglaszal, u kolegi na elipsach w pewnym momecie bas przestal sie podglaszac, potem byl efekt ze glosniki chcialy wyskoczyc z zawieszenia mimo duzej mocy wlasnej ok 100W.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Z tego co ja wiem to w e36 w sedanie w tylnej polce jest wzmocnienie i kazdy kogo sie pytalem odradzal mi ciecie tego bo moze szyba z tylu poleciec... osobiscie zastosowalem sie do tego i nie pocielem, co do 25cm glosnikow w polke..w sedanie, to chyba dobry pomysl nie jest hehe, wsadzilbym jakies infinity kappa albo vibe prostokaty i nic lepszego nie trzeba tak mysle..