Skocz do zawartości

Problem z wentylatorem (nie obraca się!)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

dziwna sprawa otóż po ostrej jeździe moim BMW, np. kiedy jadę na dwójce i powiedzmy gdy osiągnę ze 3000 obr. i puszczę gaz słychać tak jakby dziwne zassysanie powietrza (pracuje jak odkurzacz) Czy to turbina? Coś z intercoolerem? Hmm nie wiem skąd taki odgłos. Jak silnik jest zimny jest ok, dopiero po rozgrzaniu się tak dzieje.

Analogicznie sprawdzałem BMW kumpla z tym, że jego jest po virusie - i nie ma czegoś takiego, jak u mnie. :roll:

A jak jest w Waszych E46?

Pozdrawiam.

Edytowane przez eXiDe
Opublikowano

Pytanie na gorąco.

Bo prawdopodobnie znam przyczynę "odkurzania"

To wiskoza! Załącza się 3 bieg kiedy motor dostaje w "pupę", ale jest drugi problem... NIE DZIAŁA WIATRAK!!! Ten z przodu! W ogóle się nie kręci - nawet na "sucho"

Czy on załącza się w jakieś extremalnej sytuacji? I nie da się go ręcznie obrucić?

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

Opublikowano
W 320d nie ma visco.

Wiatrak hmmy nie będę szedł do garażu, ale mi się jeszcze nie włączył.

Tak na logikę to napędzany jest przez silnik elektryczny i powinno się go dać obrócić.

Ja mam 330d :)

A no właśnie tylko kiedy on się załącza?

Mój się nie daje obrócić :( stoi. Minimalne ruchy tylko w lewo w prawo.

Opublikowano

Z ostatniej chwili..

U kumpla w 330d oba wiatraki obracają się palcami.

U mnie jeden stoi i za cholerę nie da się go obrucić. Czym to może być spowodowane? Silnik się zatarł? Co robić?

Chodzi o ten wiatrak czyli "Elektryczny wentylator chłodnicy klimatyzacji"

http://www.bilstein.republika.pl/e46kl.jpg

Proszę o pomoc.

Opublikowano
on załancza się kiedy właczysz klime w oraz kiedy visko sobie nie radzi wspomaga je. Oczywiście powinno sie go dać bez problemu obrócić palcami. Ja bym stawiał na to iż silnik dostał w dupe. Często w tych wentylatorach również siadają sterowniki które są montowane na obudowie wentylatora(jest tam zdaje się termostat)
Opublikowano
wiatraki te maja wade jak sie dostaje troche syfu to sie zacieraja na panewkach i traca osiowosc a co za tym idzie staja w miejscu dzieje sie tak dla tego ze te panewki sa osadzone w plastiku ktory pod wplywem temperatury sie topi i nie da sie tego silnika juz naprawic
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Dzięki panowie za pomoc. Mój obraca się ciężko, gdy załączam klimę - w ogóle się nie obraca - i w tym przypadku klima zapewne dostaje ostro w pupę :/

Czyli visco mam do wymiany - bo strasznie "wyje" jak startujący helikopter. No i wentylator na to wychodzi - a raczej silnik - też do wymiany.

Nie jest dobrze.

A czy w wyjęciu wentylatora trzeba rozkręcać pół przodu? Pozdrawiam.

:cry: