Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście zalałem silnik tym olejem. Obawiam się, czy rzeczywiście jest taki dobry jak to pisał o nim robertbmw i jak to podaje producent że spełnia warunki SM.

A mianowicie, obecnie po pierwszym uruchomieniu silnika rano słyszę przez pare sekund klekotanie. Jest lato. Poprzednio jeździłem na mobil 10W40 i takie klekotanie było tylko w zimę co ponoć jest dopuszczalne.

Czy ktoś zauważa również podobne zachowanie?

Andrzej
Opublikowano
Zauważyłem, że oleje Petro Canada Supreme 10W40 można kupić w hipermarkecie Auchaun. Są tam w bańkach 4l po 60 zł oraz 1l po 18 zł.

Witam, u mnie też to jest w Auchan tyle że 55zł za 4l bańkę, a że właśnie kupiłem samochód i nie wiem co było nalane to się nad nim zastanawiam. Innych P-C niestety nie ma, ktoś używał tego Supreme?

Supreme jest to chyba najtańsza seria olejów Petro Canada i raczej poleciłbym poszukać serii Duron.

Dlaczego? Porównaj jeden z ważniejszych paramatrów olejowych tzw TBN mówiący w bardzo dużym skrócie o właściwościach myjących danego oleju.

Dobry olej powinien mieć parametr TBN na poziomie około 9 do 10. Oleje wyczynowe osiągaja wartości około 12 do nawet 15. Supreme ma wartość około 7.......... a Duron około 9,5.......

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
No i zalałem Shellem 5W40 ..... zobaczymy w ogóle dziś zaszalełem wymieniłem wszystki filtry (powietrza,przeciwpyłkowy,oleju,paliwa) + odgrzybiłem i napełniłem klimę i zapłaciłem za wszystko 580 PLN ( po znajomości 100PLN opustu ) :D :D :D
Opublikowano
bede laj pelny syntetyk bo do takiego oleju mam silnik przewidziany leje 0w40 mobil 1, oleju mi bierze 0.8l na 1000km, problemy sie zaczely jak wlalem 10w40 mobila, wylalem to [bAD] po 7 tys km bo nie moglem sluchac klepania,co dziwne od tego czsu zaczol brac olej, wczesniej nie wiem jaki byl olej ale byl jak woda kapal z bagnetu 10w40 juz taki nie byl, po zlaniu 0w40 od razu jest cisza,

to na 10 000 km pali ci 8 l oleju!!! dramat. chociaz z drugiej z strony przy takich dolewkach masz cały czas świeży olej :twisted2:

Opublikowano

Jak się dowiedziałem właściwości myjące potrzebne są głównie dla silników diesla, gdyż tam występuje paliwo różnej jakości. Stąd Supreme powinien być wystarczającej jakości.

Zauważyłem, że oleje Petro Canada Supreme 10W40 można kupić w hipermarkecie Auchaun. Są tam w bańkach 4l po 60 zł oraz 1l po 18 zł.

Witam, u mnie też to jest w Auchan tyle że 55zł za 4l bańkę, a że właśnie kupiłem samochód i nie wiem co było nalane to się nad nim zastanawiam. Innych P-C niestety nie ma, ktoś używał tego Supreme?

Supreme jest to chyba najtańsza seria olejów Petro Canada i raczej poleciłbym poszukać serii Duron.

Dlaczego? Porównaj jeden z ważniejszych paramatrów olejowych tzw TBN mówiący w bardzo dużym skrócie o właściwościach myjących danego oleju.

Dobry olej powinien mieć parametr TBN na poziomie około 9 do 10. Oleje wyczynowe osiągaja wartości około 12 do nawet 15. Supreme ma wartość około 7.......... a Duron około 9,5.......

Andrzej
Opublikowano
Ciekawe co to za wynalazek za 55 zł? Petro Canada czy jakoś tak:/ A co do innych marek to choć by najlepszy olej to nie poprawi kondycji silnika jeśli ten jest skatowany;/ a co do właściwości oleju, jaka receptura takie działanie ja od długiego czasu używam Castrola, i teraz do BMW też taki zalałem Edge 10W/60 i nie narzekałem na te firmę nigdy i nie słyszałem żeby ktoś narzekał ale też nie słyszałem żeby ktoś zachwalał ten olej wiec jest ok:P Mobila bym nie lał raczej;/ wiem że zaraz każdy powie że auto było dobite albo znajdzie coś innego ale kumpel zatarł nowe auto na mobilu :) w warsztacie powiedzieli mu żeby więcej tego nie lał.
Opublikowano
Jak pisałem wcześniej zastanawiałem się nad tym olejem PetroCanada Supreme, ale postanowiłem wlać syntetyk. A ponieważ nie wiadomo co było wcześniej lane i mechanik powiedział że jak zlał olej to było widać trochę nagaru to wlał mi na próbę swój olej Ford Formula E 5w-30. Chyba rozlewany przez Mobila dla Forda i ma to być coś pomiędzy syntetykiem i półsyntetykiem
Opublikowano

Silnik zatarty z powodu oleju Mobil, 5w30-coś między półsyntetykiem a syntetykiem. Ech, panowie trochę zdrowego rozsądku.

Topaz, oleju nie leje się na próbę, częste zmiany oleju klasy oleju to najgorsze co moze być dla silnika. Czarny olej po 20 000 to normalka.

Zalany masz syntetyk i tego się trzymaj.

Opublikowano

Jeszcze jedno,

Ponoć oleje Petro Canada są najlepiej znane wśród kierowców samochodów ciężarowych i nieco mniejszych, czyli bardziej obciążonych od osobowych. Na dodatek mają bardzo dobrą opinię i najchętniej są tam wlewane.

Niestety wśród osobowych na naszym rynku nie są znane gdyż dystrybutorom nie zależy aż tak bardzo na tym rynku. Niemniej jednak są one wyższej klasy niż te, które są wymagane do obecnych silników benzynowych bo spełniają normy API SM. Rzeczywiście cena może dziwić, ale chyba należy się tylko cieszyć, że mamy do wyboru tani olej lepszej klasy i z gwarancją, że jest rozlewany u producenta w Kanadzie. Bo jak się dowiedziałem, producent dba o to by stosować ekologiczne opakowania bez zbędnych udziwnionych, reklamowych pojemników większych niż potrzeba.

Andrzej