Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Za kilka dni oddaję auto (E36 Coupe 325, rok - 1994, przebieg - 168 tys.) do warsztatu na wymianę wszystkich płynów, olejów i filtrów, w związku z tym mam kilka pytań :

1. Jaki olej do niego zalać i ile? Mam w tej chwili 6 litrów Shell Helix Plus (półsyntetyk) w pudełkach, ale wyczytałem z Forum, że najlepiej jest do tego silnika lać pełen syntetyk. Sam już nie wiem.

2. Ile litrów płynu wchodzi do chłodnicy?

3. Ile litrów płynu wchodzi do układu hamulcowego. Mam w tej chwili litr DOT4 w pudełkach, ale nie wiem czy on pasuje i czy nie jest za mało?

Dzięki WIELKIE za informacje! Pozdrawiam.

Opublikowano

Było o tym już sporo :search:

O ile pamiętam do Twojego silnika wchodzi książkowo 10.5 litra płynu do chłodnicy. Oleju coś koło 6.5 litra. Płynu hamulcowego nie pamiętam ale na wszelki wypadek dokup, najwyżej oddasz.

O olejach było już sporo. Ja jestem zdania że jeśli masz fullsyntetyk i nie bierze Ci oleju to lej fullsyntetyk.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

... tu wpisz swoje 7 ostatnich znaków nadwozia - będziesz wiedział ile płynów wchodzi :

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

- na temat gatunków oleju jest cała magisterka napisana - szukaj o najwyższej klasie lepkości i dla benzyniaka i żeby był w ciagłej sprzedarzy - no chyba że stawiasz na reklamę i sponsoring ...

PS. DOT 4 - to oznaczenie parametrów wrzenia - jest odpowiedni - klasa wyższa to DOT 5.1 - DOT - 5 / czerwony kolor płynu / do do układów " sportowych " gdzie dochodzą wyższe temp. przy hamowaniu / sportowe tarcze i klocki / normalnie nie stosuje się go ...

Klasa DOT 4 - jest zalecana przez producenta - marka do wyboru - chodzi o tem . wrzenia - im wyższa tym lepsza ale różnica jest ok. 20 st.C przy temp. wrzenia ok. 235 - 245 st. - nie piszę tego z książki więc temp. mogą się różnć - chodzi tylko o to że nie przekraczają znacząco tych ramek przedziału temp .....

PS. zapisz sobie datę albo stan licznika przy wymianie - jak Ci wyskoczy inspekcja to go pominiesz - gdzieś miałem pełny zakres insekcji I i II jak jutro znajdę to go wkleję do " zró to sam " - dam link w tym temacie - nie chcę teraz mieszać ...

* - w zależności od typu i wyposażenia