Skocz do zawartości

Potrzebna pilna diagnoza samochód wpada w wibrację

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dziś jadąc do pracy zauważyłem że jak dodawałem gazu to coś (bardziej z tyłu) wpadało w wibrację. Tylko przy przyśpieszaniu. Jak utrzymywałem prędkość to było ok. Niestety jak już dojeżdżałem to zaczęło się to pogarszać. Jak wcisnąłem gaz to zaczęło coś walić. Samochód teraz stoi pod robotą i nie wiem czy uda mi się nim wrócić do domu. Proszę o jakieś diagnozy co mogło się stać i czy jest sens próbowania jazdy dalej. Mam do pokonania 70km :-(
Opublikowano

przyczyn może być wiele,piszesz że jak dodajesz gazu,czyli twierdzę że jak masz pewną predkość to wtedy auto wpada w drgania.

zacznę od najprostszych:

- opony wyząbkowane,względnie źle wyważone koła lub uszkodzona felga,

- amory wywalone,bądź mocowania ich.

- tuleje metalowo gumowe

- wał napędowy,lub jego podpora

- przeguby

a nawet poluzowany tłumik lub jego łączenia

a czy może w ostatnim czasie wykonywałeś jakieś naprawy w aucie??

Opublikowano
Dzieje się tak przy ruszaniu, oraz przy przyśpieszaniu z jakiejkolwiek prędkości...jak już wyrównam i utrzymuję prędkość objaw ten zanika....nie ma go również przy zwalnianiu...tylko przy przyśpieszaniu....bardziej wygląda mi to jednak na coś z wałem, mostem, półosiami... być może ta podpora wału...co z nią i czy mogę jakoś z tym zjechać do domu??
Opublikowano

Dojechałem szczęśliwie do domu :-)

Wjechałem na kanał i okazało się że rozleciał się elastyczny przegub wału.

Dziś będę wymieniał. Pozdrawiam klubowiczów.