Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dalej szukam schematu jak ustawic rozrząd w 740 d i mam pytanie czy w tym modelu głowice dokręca sie jeszcze po odpaleniu silnika.pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. Jak ustawić rozrząd - dużo pisania - jest w TISie wraz z rysunkami. jakby co mogę wydrukować (niestety nie da się zaznaczyć na ekranie i skopiować)

2. dokręcanie głowicy w M67:

- Nowe szpilki umyć i naoliwić

- dokręcić momentem 60 Nm

- poluzować wszystkie szpilki o pół obrotu

- dokręcić momentem 50 Nm

- dokręcić o 90stopni

- dokręcić o 90stopni

dokręcać w kolejności od 1 do 10

ułożenie szpilek:

7 5 2 4 8

9 3 1 6 10

i tyle

Opublikowano
Witam Dzieki bardzo.Powiedz mi czy można znalezc ustawienia na jakiejs stronie i czy do tego ustawienia potrzebne są jakies mega narzędzia( przymiary itp.) Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Wszystko jest opisane i narysowane w TISie. Procedury rozłożenia i złożenia rozrządu są różne (nie jest to odwrotna kolejność), wałki mogą mieć znaki ale nie muszą. Jeśli nie mają to ustawia się wg rysunku. Wał korbowy ustawia się wg TDC i obraca się w lewo i prawo o określone kąty.

Z narzędzi specjalnych widzę:

- do obracania wału korbowego

- blokada koła zamachowego - bolec

- blokada wałka dolotowego - płaskie przykręcane do głowicy (przyciskające wałek do głowicy w pobliżu zembatek)

- blokada wałka wylotowego - j.w.

Blokad używa się na czas zdejmowania/zakładania łańcucha.

Piszą jeszcze o odpowietrzeniu systemu paliwowego po wszystkim.

Jakby co to mogę wydrukować i jakoś przekazać wydruki.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Witaj.Dzieki za info.Jak dasz rade wysłac mi na skrzynke to super ( [email protected] ).Rozebrałe silnik bo padła mi uszczelka pod głowicą, porobiłem znaki ale mi sie wszystko rozjechało Warsztaty które mogą to zrobic (pierwsz raz bo tego nie robili ) to chcą straszną kase
  • 11 lat później...