Skocz do zawartości

[ E36 ] nierowne obroty na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! Mam taki problem , na zimnym silniku obroty silnika sa nierowne , raz mi nawet zgasl (benzyna) .Dodam ze wymienilem przewody i swiece na NGK i nic nie pomoglo. Mam tez instalacje gazowa sekwencja ktora na zimnym silniku wogule nie chodzi a na benzynie obroty sa nierowne( na biegu jalowym) Gdy silnik troche sie nagrzeje (minimalnie) na benzynie chodzi dobrze a na gazie troche lepiej. Mam 1.6 M43 , moje pytanie co to moze byc ??????
Opublikowano
Stnadard...............popatrz czy nie masz uszkodzeni w postacie pekniec rury dolotowej i innych przewod cisnieniowych.............zrob reset komp. i zobacz co sie bedzie dziac( znajdzies instr. w zrob to sam)
Opublikowano
a jak zrobic ten reset kompa , wystarczy odlaczyc klemy od ako na noc ????

albo czytasz bez zrozumiena albo wogole nie czytasz..............napisalem ci ze w zrob to sam jest do tego zabiegu dokladna instrukcja

Opublikowano
Witam ! Mam taki problem , na zimnym silniku obroty silnika sa nierowne , raz mi nawet zgasl (benzyna) .Dodam ze wymienilem przewody i swiece na NGK i nic nie pomoglo. Mam tez instalacje gazowa sekwencja ktora na zimnym silniku wogule nie chodzi a na benzynie obroty sa nierowne( na biegu jalowym) Gdy silnik troche sie nagrzeje (minimalnie) na benzynie chodzi dobrze a na gazie troche lepiej. Mam 1.6 M43 , moje pytanie co to moze byc ??????

Sprawdź tak jak kolega Pawel Sitek mówił gumę od przepływki. Może być pęknięta u spodu bez jej wyciągnięcia nie zobaczysz.

Najlepiej pojedź na kompa zrób reset wykasuj błędy jak jakieś są.

Co do świec NGK na nowych przejechałem 3tyś km i padły przeprosiłem stare:)

Zobacz także odpowietrzenie baku czy kostka nie jest rozpięta miałem falowanie na zimnym silniku jak robiło się cieplej na dworze, gdy auto postało troszkę na słoneczku obroty falowały jak głupie, komp pokazał błąd, nie dało się go skasować poszukałem kostki okazało się że była rozpięta po podpięciu błąd zginą obroty wróciły do normy.

Inny przypadek powstania falowania obrotów było odpięcie przepływki na przekręconej stacyjce (wymieniałem filtr powietrza i słuchałem radia:) ) okazało się że zaistniał błąd i zaczęły falować po resecie kompem wszytko wróciło do normy

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano

andrzej19 ta kostka jest z prawej strony silnika niedaleko bagnetu olejowego obok filtra węglowego tej plastikowej czarnej tuby :) postaram się zrobić fotkę ale jutro.

Objawem jest też bulgotanie i warczenie dochodzące z baku paliwa.

Ps. Obok tego powinna być kostka

http://wawrylek.110mb.com/img/podpis1.jpg
Opublikowano

ok reset zrobiony

( ........1) odłączamy aku - najpierw minus , potem plus

2) zabezpieczamy aku ,zeby kable w zaden sposób go nie dotkneły wywołujac spiecie

3) przekrecamy stacyjke w pozycje 2

4) teraz musimy połączyc kable aku na przynajmniej 10 minut - to spowoduje zresetowanie kondensatorka ECU/TCU

5) po upływie tych, dajmy na to 15 minut , wyjmujemy kluczyk ze stacyjki, na nowo podłączamy aku : "+" potem"-"

6) uruchamiamy silnik i pozwalamy mu chodzic na biegu jałowym przez 5 minut

7) wyłączamy go na , ponownie, 5 minut

Cool teraz uruchamiamy ponownie i ruszamy - na najnizszym mozliwym biegu

( zaleznie od typu skrzyni ) przyspieszamy przez cały zakres obrotów( do przynajmniej 5000 rpm) i potem pozwalamy autu samodzielnie wytracic obroty az do obrotów biegu jalowego - i tak trzykrotnie

9) nastepnie znów zatrzymujemu auto i pozwalamy pracowac na biegu jałowym przez 5 minut ..............)

odpalilem autko i na benzynie chodzi ok ,ale jest jeszcze cieply ,zobacze jutro rano jak bedzie calkiem zimny

Opublikowano

powiedzcie mi prosze ktore to jest ten przewod dolotowy ktorego mam wyciagnac i sprawdzic ?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img144.imageshack.us/img144/9594/20070426136zk3.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/9594/20070426136zk3.jpg

Jeszcze jedno pytanie nie wiem czy ono jest zwiazane wlasnie z tym falowaniem silnika jak jest zimny....czesto mam tak ze jak przekrece stacyjke w pozycje 2 to kolo silnika slysze regularne takie "pykniecia" takze jak stoje na swiatlach to sa slyszalne , co to moze byc ?