Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie!

Qpiłem w końcu swoje marzenie E39 523i Touring w automacie.

Faktycznie niezapomniane wrażenia z jazdy i w ogóle bez względu na spalanie hm.

Chciałem zapytać co to jest ten trójkącik pomarańczowy w kółeczku pośrodku w tablicy zegarów pod zegarami?

Czy to ma się cały czas świecić, a jak nie to co jest powodem, że to się świeci i jak to się ewentualnie wyłącza?

Ktoś mi mówił, że na dole pośrodku jest przycisk z symbolem ASC ale jak go wciskam to nic się nie dzieje, ten trójkącik dalej się świeci.

Sorki za takie hm może głupie pytania, jestem w BMW początkujący i dopiero poznaje to auto a instrukcja jest po niemiecq.

Za jakąś poradę z góry dzienks.

Pozdro Wszystkich.

Opublikowano

Witam to kontrola trakcji, jesli sie swieci to jest wylaczona. U mnie po kazdym wylaczeniu silnika trakcja jest wlaczona automatycznie i moge ja wylaczyc przyciskiem asc. Jesli swieci ci sie caly czas to cos chyba jest nie tak a na pewno nie dziala.

Pozdro

RAZ BMW ZAWSZE BMW
Opublikowano
ABS nie świeci, wiem że wcześniej była ustawiana zbieżność, świeci się jedynie ten trójkącik i nic się nie dzieje jak próbuję i wciskam przycisk ASC. Tak poza tym wszystko działa ok.
Opublikowano
znaczy, jak włączam zapłon yo zapalają się różne kontrolki, kontrolka ABS również zapala się i po włączeniu silnika wszystkie znikają oprócz tego trójkącika. Pozdrawiam.
Opublikowano
w instrukcji pisze że nie musi świecić z ABSem czyli czujniki przy kołach odpadają jedynie czytałem na forum że może być zle założona ta linka obok filtra powietrza (sterownik ?)
Opublikowano
dzięki, będę musiał to sprawdzić, dodam że mechanior wymieniał mi paski na nowe, bo stare sparciały, wymieniał linkę od pokrywy silnika i robił zbieżność bo kierownica lekko krzywawo podczas jazdy prosto była. Dzwona nie zaliczyła wcześniej, sprawdzał specjalista na specjalnej platformie. Czy jest możliwe, że podczas wykonywania ww czynności mógł coś zruszyć, uszkodzić?
Opublikowano
jak wymieniał paski to może ruszył tą linkę (idzie do przepustnicy) poszukaj na forum to pewnie coś dokładniejszego znajdziesz . no a prędzej nie świeciła ?
Opublikowano
wcześniej nie, jak auto stało w komisie u kolegi zanim kupiłem, zanim wymienił mi paski kontrolka gasła. Musiał coś ruszyć chyba faktycznie. Dzięki za odpowiedź, sprawdzę tą linkę.
Opublikowano

Witam Wszystkich Serdecznie!

Dzięki za wszelkie porady, faktycznie to była linka, spadła z plastikowej prowadnicy zahaczona czymś przez mechanika przy wymianie linki od pokrywy silnika, jak założyłem na swoje miejsce kontrolka zgasła i wszycho już jest ok!

Gdyby nie Wy!

Super.

Pozdrawiam Was.

Mihoo.

Opublikowano

Generalnie ze wszystkimi kontrolkami z systemow w stylu ASC, ABS, AIRBAG istnieje zasada, ze jesli sie swieca, to znaczy, ze system nie dziala. Moze to oznaczac, ze albo jest uszkodzony albo wylaczony.

Co do sprawdzania ABS - zeby nie niszczyc za bardzo opon, to polecam wykonac bardzo mocne hamowanie na mokrej nawierzchni lub na szutrowej nawierzchni. Pedal hamulca powinien pulsowac, slyszalny powinien byc charakterystyczny dzwiek dzialania ukladu, a samochod powinien zachowac sterownosc podczas hamowania.

Jesli chodzi o sprawdzenie ASC, to odwrotna sytuacja - sprobuj ruszyc tak, aby kola stracily przyczepnosc. Jesli kontrolka jest zgaszona (czyli teoretycznie uklad jest sprawny i zalaczony), to w momencie zerwania przyczepnosci kontrolka zacznie migac, a komputer zmiejszy chwilowo dawke paliwa, aby kola znowu zlapaly przyczepnosc.

pozdrawiam

Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano

Witam Panowie!

Faktycznie sprawdziłem działanie ASC zgodnie z instrukcją jednego z miłych kolegów, działa, kontrolka zapala się i miga i samochód reaguje dokładnie jak to opisał.

Mam małe pytanko związane z tą linką, otóż zauważyłem iż jest możliwość regulacji jej napięcia i teraz chciałem zapytać, czy linka ta ma być napięta, czy lekko luźna, w moim 523iA Touring 1998r. jest plastikowa prowadnica na którą jest założona ta dość krótka linka. Faktycznie, zanim zacznie się myśleć nad czujnikami warto najpierw sprawdzić, czy ta linka nie spadła z tej plastikowej czarnej (w moim aucie) sądząc po wyglądzie prowadnicy, co powoduje świecenie pomarańczowej lampki na tablicy z zegarami.

Pozdrawiam.

Mihoo.