Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

miałem małą awarię, puścił przewód od wspomagania kier (na rys. pozycja 9 i 5) i jak się okazało są dwa do wymiany.

Doraźnie mam przewód zaciśnięty opaskami zaciskowymi. Teraz pytanie czy muszę kupować oryginalne przewody?

Dowiedziałem się, że przewód (9) mogę zastąpić hydraulicznym i ścisnąć opaskami ponieważ nie ma tam dużego ciśnienia, natomiast przewód numer 5 muszę kupić oryginalny.

Przerabiał ktoś ten temat?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/o/l/123.png

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, w którym miejscu przewód jest przerwany. Ja miałem problem z przewodem nr 9 - na moje szczęście uszkodzenie było przy zbiorniku więc wystarczyło obciąć kawałek i po założeniu zacisnąć metalową opaską. Minęło pół roku i wszystko jest OK. Przewód nr 9 jest na "powrocie" więc nie ma w nim zwiększonego ciśnienia...

Jeśli masz przerwany przewód w połowie to można go spróbować przeciąć i połączyć metalową karbowaną rurką i zaciskami - widziałem kiedyś w markecie budowlanym takie "łączki" w różnych rozmiarach... ja bym kombinowal w ten sposób :dance:

Opublikowano

Z tego co zdążyłem się zorientować to 5 i 9 są powrotami. Tylko 2 jest zasilającym przewodem.

Niestety przewód 5 u mnie zaczął cieknąć przy złączce, a 5 był przetarty prawie w połowie.

Chcę dorobić 2 przewody i zacisnąć je opaskami, tylko właśnie pytanie czy mi nie wysadzi jak dam w "pupę" np. bokiem :)

No i nie wiem czy kombinować czy zamówić oryginalne i mieć święty spokój i się o nic nie martwić :roll:

Pozdrawiam.

Opublikowano
Znajdź firmę która robi przewody ciśnieniowe do hydrauliki, jest tylko kwestia ceny. A skąd bierze BMW przewody do wspomagania ? Od firmy robiącej przewody ciśnieniowe. Sprawdź ile chcą w serwisie, a ile za dorobienie. Tylko dorób całe z rurkami, gwintami itp.
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano

Jasne, mam już taką firmę.

Tylko ta firma nie dorobi mi przewodu z taką złączką jak miałem w oryginalnym przewodzie.

Przewód 5 jaknajbardziej będzie miał oczko tak jak na rysunku, ale z drugiej strony będzie ściśnięty opaską.

Przewód 9 oryginalnie jest z jednej strony ściśnięty opaską a z drugiej jest złączka, także jak będzie opaska z 2 stron będzie też ok.

Chodzi tylko o to, czy to wytrzyma.