Skocz do zawartości

Jakie opony na 19tnastki? obniżac czy zostawiac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pyutanie załozyłem do mojego 728 felgi 19tnasto calowe tył wyglada pięknie na oponnie 255/35 jednak przód przy oponie 235/35 wyglada nieciekawie . Przestrzen jaka widnieje midzy opona a karoseria wynosi okolo 8cm nawet jesli załoze opone wyzsza o 2 cm ta dzióra nadal wyglada nieciekwie prosz epomuszcie moze ktos z was tez miał podobny problem??? jakie załozyliscie oponki?? Druga sprawa myslałem otym aby obnizyc przód ałta tak o 30-40mm ale nieumiem znalesc nigdzie sprężyn w dobrej cenie , pozatym obawiam sie czy auto wtedy niebedzie zbyt niekonfortowe??? niektórzy tesz mówią aby seryjne spręzyny lekko podciac i wtedy autko spadnie z 2-3cm a konfort jazdy asz tak sie niepogorszy Bardzo prosze o jakies porady w tej sprawie i zgóry dziekuje :modlitwa:

pozdr

Opublikowano

Witam,

Na 19 calowe felgi mozesz zalozyc do e38 bardzo duzo kombinacji opon -

ja jazdze na przodzie - 255 / 40 / 19 i tyl 285 / 35 / 19 wszystkiefelgi sa 9,5 / 19 - jezdze autem tylko 30% po polsce - reszta po lepszych drogach...

Co do obnizenia - w zadnym wypadku nie obcinaj sprezyn - to nie polonez - zeby go w taki sposob tuningowac. Jezeli miales kase na E38 - to przeznach jeszcze troche na pozadne sprezyny albo kup poloneza :mrgreen: . Polecam sprezyny firmy AP - przeznaczone tylko na przod - obnizenie 40 mm (zalezy od wagi silnika) praktycznie brak utraty komfortu - mam takie u siebie. Wszystko co nizsze zniszczy ci szybko orginalne amortyzatory. Koszt okolo 80 - 100 Euro (nowe z gwarancja i dopuszczeniem do ruchu).

Pozdrawiam

SEBEK_E38

http://jungle.ovh.org/bmw_downx.gif

Opublikowano
witam ja tez mam 19-ki na swoiej e38 i mam opony 245/40 i tyl 275/35 kola z przodu maja 9,5 cala a tyl 10,5 i maja z tylu rant 11cm .auto opuscilem z przodu i z tylu o 5cm na zalozyle krutsze sprezyny i amortyzatory.auto niestacilo na kaforci a nawet zyskuje na prowadzeniu. nieradzil bym opcinac sprezyn !!!!Zalozylem najpierw krutsze sprezyny o 5cm i auto odbijalo sie jak pilka i zmuszony bylem zalozyc krutsze amorki .pozdrawim
Opublikowano
sebek_e38 : a niemasz moze jakiegos namiaru gdzie mozna te sprężynki kupic??? czy one sa progresywne i benda pasowac na standardowy amortyzator???
Opublikowano
Witam ,niemam kupilem je w Niemczech.Ale jezeli chcesz opuscic tylko na sprezynach to radzil bym Ci max do 4cm.Bo przy 5cm musowo jest wymienic amortyzatory.pozdrawim
Opublikowano
sebek_e38 : a niemasz moze jakiegos namiaru gdzie mozna te sprężynki kupic??? czy one sa progresywne i benda pasowac na standardowy amortyzator???

napisz do mnie na sk.24(malpa)wp.pl

moge zamowic dla ciebie takie sprezyny - z niemiec - nowe - w przyzwoitej cenie i z bezpieczna tranzakcja. W sumie nie tylko sprezyny - caly osprzet wraz z czesciami, zamiennikami - wiecej info - dostaniesz ode mnie na podany mail !

SEBEK_E38

http://jungle.ovh.org/bmw_downx.gif