Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy bmek zalogowanych na tym forum.

Nie dawno kupiłem 520 e34 z silnikiem m20. zaczęło mi ubywać płynu w zbioorniczku wyrównawczym, dolałem wodę i od tego momentu nie mogę odpowietrzyć układu chłodzenia. Sciągnąłem i zplanowałem głowicę, przeczyściłem i udrożniłem cału układ chłodzenia i nic nie pomaga. :( Nie daje się odpowietrzyć. Cały czas płyn się gotuje i bąbelki pary uchodzę przez zbiorniczek wyrównawczy.

Jeśli ktoś już zetknął się z podobnym problemem i może mi udzielić wskazówki, jak go usunąć (bo ja już nie mam pomysłów) będę szczerze i dozgonnie zobowiązany.

Jeszcze raz pozdrawiam!

Opublikowano
Na 95% masz uszkodzoną uszczelkę pod głowicą, lub głowicę. Spaliny z cylindra idą przez kanał wodny do zbiorniczka, stąd bąbelki i wysoka temperatura cieczy chłodzącej.
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano

- gdzie on poszedł ? do oleju ? piszesz że splanowałeś głowicę - była potem sprawdzana ? zakładam że uszczelka jest nowa , masz to złożone czy jeszcze na stole ? masz tam LPG ? zobacz dywanik pod nagrzewnicą / pod konsolą , na tunelu , boczek z lewej strony jest złapany na jedną krzyżakową , odkręć go / taki wąski pasek wykładziny / wsadź tam rękę/ na tunel / wyeliminujesz wyciek z chłodniczki , do odpowietrzenia w M20 masz dwa odpowietrzniki - jeden taki mały na zbiorniczku wyrównawczym obok korka wlewu jest na równo z obudową a drugi na obudowie termostatu - musisz odkręcać je na przemian , jak masz LPG - odpowietrz parownik , posprawdzaj szczelność na wpięciach węży reduktora w układ chłodzenia .... zakładamy że wentylator pracuje normalnie a pompa ciśnie płyn :?:

* - w zależności od typu i wyposażenia