Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moja Becia zaskoczyła mnie po raz kolejny. Otwieram garaż a auto w środku się świeci-myśle co jest k...a :?: :?: :?: zostawiłem niedomknięte drzwi??? Jak się okazało autko było pozamykane a przełącznik oświetlania wnętrza w normalnej pozycji czyli na środku, a w aucie widno.Zamknąłem drzwi parę razy i dalej lampki się świecą. Nie mam pomysłu co się mogło stać :mad2: . Jak ktoś coś podejrzewa to proszę o odpowiedż

Pozdrawiam

Opublikowano
którys z wyłaczników przy drzwiach nie styka: u mnie pomogło wsadzenie kawałka papierka w dziurkę w drzwiach gdzie ten kołek wchodzi
Opublikowano
u mni ebylo odwrotnie-od strony kierowcy nigdy nie swiecilo-pomeczylem gadzine WD 40 i po 2 miesiacach zaczyelo swiecic- i swieci nadal.Te wlaczniki na ryglach co sa nawalaja

Napisz dokładnie co pomęczyłeś WD 40 bo nie czaję bazy :wink:

Opublikowano

no ten wlacznik co jest zespolony z trzpieniem co trzyma drzwi( na slupku )nie moglem odkrecic tego ( sa twam dwa torxy i nic nie szlo) i cos tam majstrowalem i dziala

zaznaczylem czerwonym kuleczkiem

http://images20.fotosik.pl/191/b7d4c2bde90d8110.jpg

kilka razy zrobiulem cos takiego jakbym strzelil z tego wylacznika wcosnolem i szybko puscilem kilka razy

Opublikowano

... ale SHAGERR napisał :

przełącznik oświetlania wnętrza w normalnej pozycji czyli na środku

więc te mikro włączniki z ucha nie mają nic do tego bo w tej pozycji św . powinno być całkowicie odcięte - nie dokładałęś jakiegoś " sciemniacza kinowego "

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
... ale SHAGERR napisał :

przełącznik oświetlania wnętrza w normalnej pozycji czyli na środku

więc te mikro włączniki z ucha nie mają nic do tego bo w tej pozycji św . powinno być całkowicie odcięte - nie dokładałęś jakiegoś " sciemniacza kinowego "

.......pomyliles sie..........w e36 w pozycji na srodku zapala sie swiatlo po otwarciu drzwi( wspomnial ze drzwi mial zamkniete wiec jest-ŹLE), w pozycjo lewo jest wylaczone calkowicie, a w pozycj w prawo zapalone nonstop.

tak wiec pozycja srodkowa i palace sie swiatlo na zamknietych drzwiach oznacza jakies uszkodzenie wlaczniak na trzpieniu -jak na foto , ktore zalaczylem wyzej-CHYBA ZE MOJE E36 JEST INNE NICH KOLEGOW :wink:

Opublikowano
... bez urazy - nie twierdzę że inne - pamiętam temat ( w dziale tej serii ) w którym toczone były spory o " ściemniającym się oświetleniu ( spory były zacięte :mrgreen: ) wyszło na to że ponownie zastosowanie ma twierdzenie " z zależności od wersji i wyposażenia " jupiterki / zwykłą lampa - jeżeli ma takie pozycje zapalania jak piszesz .... zastanawiałem się tylko co jest przyczyną że po ustawieniu przełącznika / na włanczanie przy otwartych drzwiach / świeci chociaż drzi zamknięte - mikro właczniki w uchach zamka gaszą światło po ich wciśnięciu więc jak drzwi zamknięte to włączniki rowierają układ i światło gaśnie - stąd pytanie o dokładanie ściemniacza kinowego ... :wink:
Opublikowano

Pablo - myślimy o fabrycznym automacie który włancza i rozłancza oświetlenie ? / w zależności od wersji i wyposarzenia w lampki - na tym schemacie są trzy rodzaje :wink: /

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bmwfans.info/original/images/8436_p.png

Opublikowano
MIesiek .ni ekoniecznie- nie ma w tym zadnej dziwnej sprawy ze przelacznik jest na pozycji srodkowej ( czyli lampka gasnie po zamknieciu drzwi) skoro ..........wlasnie wlacznik nawalil-u mnie tak bylo tylko odwrotnie-otwieralem drzwi ale swiuatelko nie palilo sie-poruszalem, popstrytkalem, dalem WD 40 i chodzi juz jakies 11miesiecy bez komlikacji.
Opublikowano

Paweł -ja wiem o co Ci chodzi - ten języczek na uchu rygla przy słupku , wtedy jest brak oświetlenia w pozycji - otwarte drzwi a jemu włączyło się oświetlenie przy zamkniętych drzwiach , jeżeli w jego wersji jest oryg. funkcja opóźnienia zgaszenia światłą / bez znaczenia czy gaśnie samo po kilku sekundach , po przekręceniu kluczyka - szybciej , czy gaśnie płynnie / a nic tam nie było kopane to chodzi o ten moduł który steruje oświetleniem , jeżeli nie było takich funkcji a dołożył " ściemniecz kinowy z allegro " to trzeba to wywalić i zobaczyć czy wróci do normy ....

- no , to już chyba wszystko w tej kwestii formalnej :wink:

Opublikowano
Paweł -ja wiem o co Ci chodzi - ten języczek na uchu rygla przy słupku , wtedy jest brak oświetlenia w pozycji - otwarte drzwi a jemu włączyło się oświetlenie przy zamkniętych drzwiach , jeżeli w jego wersji jest oryg. funkcja opóźnienia zgaszenia światłą / bez znaczenia czy gaśnie samo po kilku sekundach , po przekręceniu kluczyka - szybciej , czy gaśnie płynnie / a nic tam nie było kopane to chodzi o ten moduł który steruje oświetleniem , jeżeli nie było takich funkcji a dołożył " ściemniecz kinowy z allegro " to trzeba to wywalić i zobaczyć czy wróci do normy ....

- no , to już chyba wszystko w tej kwestii formalnej :wink:

Witam-żadnego ściemniacza kinowego z allegro nie montowałem, nie grzebałem też przy sterowniku i sądze nikt wcześniej nie grzebał. Zrobiłem tak jak zrobił Paweł-popukałem popsikałem ten pstryczek na ryglu drzwi i .....po kilku otwarciach i zamknięciach ayta jest już ok :D

Pozdro dla wszystkich którzy zabrali głos.

Opublikowano

:clap: i :handshake: - co więcej do szczęścia potrzeba ? :mrgreen:

- jeszcze jedno i bez obrazy - nie odzywałeś sie więc to było takie gdybanie ... a oświetlenie wnetrza gdzie guzik jest przestawiony w pozycję " otwarte drzwi " i światło gaśnie po przekręceniu kluczyka działa tylko .... w przypadku jak były włączone światła zewnętrzne - tak ze jeśli ktoś jeździ / narazie / bez włączonych swiateł to ta funkcja jest nie aktywna - można robić cuda ,psikać , rozkopać połowę auta - reguluje tym właśnie wspomniany moduł / oczywiście w zależności od wyposażenia , podobnie jak funkcja oświetlania kabiny po ' wypadku " i też w zależności od ....... ( jak mi się to podoba :mrgreen: - dam sobie to w podpisie :mrgreen: )

SHAGGER - ważne że działa - ja już dziub zamykam :twisted2:

Opublikowano

Witam-żadnego ściemniacza kinowego z allegro nie montowałem, nie grzebałem też przy sterowniku i sądze nikt wcześniej nie grzebał. Zrobiłem tak jak zrobił Paweł-popukałem popsikałem ten pstryczek na ryglu drzwi i .....po kilku otwarciach i zamknięciach ayta jest już ok :D

Pozdro dla wszystkich którzy zabrali głos.

Ciesze sie, ze moglem Ci pomoc :cool2:

Opublikowano

Chyba trochę zbyt pochopnie napisałem że działa, bo owszem działało ale przez 1 dzień a teraz znów to samo i w dodatku pojawił się problem z centralnym.Zamykam z pilota i po pół sekundy samo się otwiera.Zacząłem grzebać jeszcze raz przy ryglu drzwi.........i odkryłem ze ten pstryczek który po zamknięciu drzwi gasi światełka w kabinie jest trochę wytarty(miał chyba prawo przez 14 lat bo jest z plastiku), w zwiąku z czym po zamknięciu drzwi nie jest dociskany dobrze, nie rozwiera obwodu i światełko nie gaśnie a w dodatku centralny myśli że któreś drzwi są otwarte dlatego nie zamyka auta.Co zrobiłem :?: :?: podłożyłem kawałek papierka tak na razie żeby autko nie stało otwarte i wszystko działa.Zastanawiam sie tylko co zrobić -kupić nowy rygiel czy jakoś np. nadlutować kawałek plastiku(jeszcze nie wiem jak) na pstryczka,zastanawiam się czy to pomoże i na jak długo :?: :?:

Pozdro...

Opublikowano

wez torx i jesli ci sie uda to odkrec caly ten rygiel-jak odkrecisz i dojedziesz do tego pstryczka od strony kuchni powinno sie szybko okazac co jest w nim ni etak-moze sprezynka-moze ktoras blaszka zasniedziala albo cos podobnego.

A ze c.z. jest z tym zwiazany to chyba logiczne prawda............