Skocz do zawartości

Kontrolka od ABS'u cały czas świeci i problem z hamulcami !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich użytkowników forum.Zanim założyłem ten temat sporo szukałem na forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.Mam problem tego typu jakieś 2 miesiące temu nabyłem moje pierwsze bmw 316i z 92r ostatnio zabrałem sie za wyjecie licznika w którym brakowało kilku żarówieczek między innymi od ABS'u,niezapiętych pasów i kontrolki klocków hamulcowych.Objawy są takie że prawie za każdym razem jak odpalam auto kontrolka nie gaśnie czuć na pedale hamulca taki odgłoś jakby puszczała jakaś blokada a kontrolka nadal się pali.Są dni takie że kontroka gaśnie ale to coraz większa zadkość.Proszę o pomoc jakie kroki mam podjąć aby usunąć tąusterke? :| Dodam że w najbliższym czasie będe wymieniał tarcze i klocki hamulcowe z przodu.Jeszcze mam taki problem że na tylne lewe koło nie łapie mi hamulec ręczny.Próbowałm to regulować śrubami koło rączki od ręcznego ale niestety linka jest luźna tak jakby był zerwana.Dodam jeszcze że chyba mam zapowietrzone hamulce bo pedał hamulca tak gdzieś nisko spada jak hamuje po naciśnieciu 2-3 raz juz siepompuje i jest ok.Proszę o pomoc w tymch tematach :mad2:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano

widze ze wykręcanie kontrolki od abs robi sie powoli standardem u "uczciwych" sprzedawców igieł po dziadku z niemiec.

U mnie była sytuacja podobna, zastanawiałem sie czy w ogóle mam abs.okazało się że była wykrecona kontrolka, żeby nie kłuła w oczy...

naprawa abs kosztowała mnie ok 200 zł musiałem kupic uzywany czujnik na allegro, podjedź do jakiegoś dobrego elektyka niech podepnie ci auto pod kompa i sprawdzi ci co jest grane.

Jescze jedna sprawa. Jeśli czasami kontrolka ci gasnie to jest szansa, że czujniki sa ok, może to byc sprawa luźnego kabelka lub wykasowania kodów usterek z pamieci komputera. spróbuj odłączyc ako na jakąś godzinę -u mnie pomogło a miałem pod koniec zimy kłopoty z abs- raz kontrolka nie gasła raz gasła... teraz jest ok gaśnie za kazdym razem

Opublikowano

Sprawa wyglada nastepujaco kontrolka caly czas sie pali rzadko kiedy zgasnie wlasnie prubuje skasowac kompa poprzez odpiecie akumulatora zobaczymy na co sie zda ten pomysl.

Nastepna sprawa tyczy sie hamulców bebnowych dzis zdjolem beben z lewej strony i szczeze mowiac wyglada okropnie :| lecz w srodku szczeki nawet tak zle nie wygladaja troche je obczyscilem papierem sciernym i krawedzie szczotka druciana nic nie wyjmowalem.Po oczyszczeniu i nasmarowaniu zlozylem wszystko do kupy i nadal nie dziala mi lewa strona hamulca recznego nie wiem co mam tam zrobic wydaje mi sie ze jest gdzies przerwana linka.Jesli tak to od czego zacząc jej demontaz?I ewentualnie jak to zdiagnozowac aby miec pewność 100% ze to jej wina :?:

Moja trójeczka.

Opublikowano

przez odpięcie akumulatora nic nie skasujesz - posłuchaj rady powyżej i jedź do jakiegoś majstra, który Ci sprawdzi wszystko na kompie diagnostycznym - będziesz wiedział który czujnik padł - o ile to czujnik

nie rób druciarstwa, bo się może zemścić

P.S.

masz ABS i bębny z tyłu :?: :shock: ... czy masz na myśli tarczo-bębny - od ręcznego?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Tak mam bebny z tyłu. ABS tez mam ostatnio nawet zadziałał mimo to ze sie pali kontrolka!Juz nic z tego nie rozumie.Bez kompa sie nie obejdzie :|

Moja trójeczka.