Skocz do zawartości

Co gdy nie przerejestruję auta na siebie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Załóżmy taką sytuację ,że kupiłem auto w kraju ale nigdy nie przerejestrowałem go na siebie, ponieważ chciałem je sobie kupić po to aby postawić je w ogródku i mógł się codziennie na nie przyglądać :).Czy coś grozi za to ?

Co grozi za nie przerejestrowanie auta w terminie 30 dni od daty zakupu ?

Opublikowano
Grozic to moze nic nie grozi ale nie wiem czy poprzedni wlasciciel nie przyjdzie odebrac swojego samochodu a po drugie jezeli on je wyrejestrowal to podczas kontroli policji czeka Cie laweta.
Opublikowano
a co chciales sobie jakas doniczke na kołkach na ogródku zrobic ?

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano

Nie ma zadnej kary administracyjnej. Samochod, ktory jest zarejestrowany, musi miec wazna polise OC. Za brak takowej juz jest kara i to dosc wysoka.

Zeby wyrejestrowac pojazd, trzeba miec zaswiadczenie o zezlomowaniu, zbyciu lub kradziezy pojazdu.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
mam kumpla co fure kupił nie przerejestrował, od 2 lat śmiga na dowodzie poprzedniego własciciela i jak na ten czas zero konsekwencji :) sam nie rozumiem jak to możliwe ale jak widać w Polsce nie ma rzeczy niemożliwych
http://img258.imageshack.us/img258/7452/bmw9aq.jpg
Opublikowano
  • Autor
a co chciales sobie jakas doniczke na kołkach na ogródku zrobic ?

Powiedzmy - coś w tym stylu.Nie zamierzam poruszać się tym pojazdem,Zamierzam załóżmy przeznaczyć go na części.Czy tak można zrobić ?

Opublikowano

Powiedzmy - coś w tym stylu.Nie zamierzam poruszać się tym pojazdem,Zamierzam załóżmy przeznaczyć go na części.Czy tak można zrobić ?

Tak tylko musisz płacić za niego OC. Ja kupiłem auto bez aktualnego OC, w dniu w którym kupiłem podpisałem umowe na OC, gdybym to zrobił następnego dnia to ja bym miał już karę (i to liczaną w tys. zł). Natomiast teraz problem ma poprzedni właściciel (a raczej właścicielka). W twoim wypadku płacenie OC jest bez sensu, musisz więc auto zezłomować. Zakłady zajmujące się tym wydadzą Ci pewnie sam taki świstek ale kosztuje on kilkaset złotych

Opublikowano
Ale chyba w momencie jak poprzedni właściciel wyrejestrował auto a nowy nie to tak jakby znikło z ewidencji. Tylko w razie kontroli policji na drodze mogą być problemy, a za auto niezarejestrowane nie trzeba płacić OC. Jak kiedyś kupowałem samochód od szwagierki to ona je wyrejestrowała a ja zarejestrowałem po paru dniach i dopiero wtedy zapłaciłem OC i żadnej kary nie dostałem. Musisz w urzędzie komunikacji dowiedzieć się jak to jest dokładnie.
Opublikowano
Podobno nic nie grozi, o ile nie wyjedziesz na ulice oraz gdy się dogadałeś z poprzedim właścicielem :)