Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ave!

Postanowiłem zrobić zasilanie radia wprost z akumulatora. Rozumiem, że w tym celu prowadzę kable z plusa i masy od baterii do radia. IMHO przekrój tych kabli nie musi być jakiś zabójczy - myślę, że 4 mm2 zupełnie wystarczy (nie jest to jakiś wzmacniacz). Do tego bezpiecznik blisko baterii. Kabel z plusa puszczę pewnie w peszlu. Teraz podzielę się z Wami moimi dylematami:

1. Czy kabel z masy można wrzucić do tego samego peszla?

2. Jak zakończyć zasilanie przy kostce ISO? Czy odciąć drut i dolutować nowe zasilanie jakieć 2cm od kostki ISO czy też są w sklepach takie piny do ISO w które mogę zakuć kabel i zrobić zasilanie bez cięcia i lutowania?

Podzielcie się ze mną praktycznymi sposobami montażu CA w Waszych autkach. Jak podłączyliście radio, jak głośniki? Itp....

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć Elwis !!

Uproszczę Ci sprawę. Po kiego grzyba Ci kabel "-"? W okolicy radia dokręć się do budy i po krzyku. W ten sposób będziesz miał pewną masę o przekroju ogromnym. Dodatkowo masa ta będzie o potencjale masy, a nie podniesiona przez pobór prądu (Ohm).

Jak się już uprzesz na przeprowadzenie obu kabli, to możesz oczywiście je wrzucić w jeden peszel - nie ma przeciwwskazań.

Wtyczka. Piny kupisz w sklepie elektronicznym. Jak już tam będziesz, to kup sobie rdzeń toroidalny ferro i nawiń na nim ile wlezie zwojów tego przewodu, którym będziesz ciągnął "+". To ubiegnie Twoje pytanie "piszczy w radiu, co zrobić?".

Jak będziesz miał problemy - daj znać :) W końcu się pojawię u Ciebie i będziemy kombinować :)

Pozdrawiam

Kai
Opublikowano
Cześć Elwis !!

Uproszczę Ci sprawę. Po kiego grzyba Ci kabel "-"? W okolicy radia dokręć się do budy i po krzyku. W ten sposób będziesz miał pewną masę o przekroju ogromnym. Dodatkowo masa ta będzie o potencjale masy, a nie podniesiona przez pobór prądu (Ohm).

Sęk w tym, że z budy radio może zbierać zakłócenia, a zgodnie z radami mędrców od audio to powinno się prowadzić i masę i plusa do aku. Nevermind - stwierdziłem że nie mam aż takiego high-endu, żeby realnie odczuć jakość zasilania. Jak już zapnę jakiś "kaloryfer" do głośników to będzie zasilany oczywiście z baterii.

Jak się już uprzesz na przeprowadzenie obu kabli, to możesz oczywiście je wrzucić w jeden peszel - nie ma przeciwwskazań.

Wtyczka. Piny kupisz w sklepie elektronicznym. Jak już tam będziesz, to kup sobie rdzeń toroidalny ferro i nawiń na nim ile wlezie zwojów tego przewodu, którym będziesz ciągnął "+". To ubiegnie Twoje pytanie "piszczy w radiu, co zrobić?".

Rozumiem że taki sam manewr z rdzeniem powinno się zastosować do wzmaka? Tylko czy mi się z tego kabelka grzałka nie zrobi?? :)

Jak będziesz miał problemy - daj znać :) W końcu się pojawię u Ciebie i będziemy kombinować :)

Pozdrawiam

Wpaść na kawę lub symboliczne kilkadziesiąt kieliszków wódki zawsze możesz :mrgreen: :cool2:

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg