Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam zamiar wyciac katalizator i wstawic cos na miejsce niego ,tylko nie wiem co . Slyszlaem o strumienicach ale nie wiem czy sa one dobre. Niedawno bylem u mechanika ,zobaczyl on pod spod samochodu i stwierdzil ze katalizator jest razem z tlumikiem srodkowym ! Dodam ze ma e36 316i compact z instalacja lpg sekwencja oraz koncowy tlumik sportowy ( jest on cichy ,odglos niewiele rozni sie od seryjnego oraz jest on wiekszy rozmiarami) Nie wiem co teraz zrobic ,mechanik mowil jesli wytne kata razem z tlumikiem srodkowym to samochod bedzie berdzo glosny i moze sie to odbic na spalaniu (dokladnie powiedzial ze sonda bedzie sie dluzej nagrzewac i moze wiecej spalic) Ale za to bedzie napewno zwawszy .Podejzewam ze moj katalizator moze byc zapchany poniewarz dosyc slabo samochod sie wkreca na obroty. Krotko mowiac chodzi mi o to zeby samochod szybciej sie wkrecal na obroty ale nie chodzil za glosno. Prosze o jakies rady w sprawie mojego problemu!!!!!
Opublikowano

z tym wydechem to nie jest tak siup :? masz racje, że cos na miejsce tego tłumika środkowego musi być! Tylko, że jesli robisz to wszysko nie fachowo to i tak coś tam nie wyjdzie o ile nie utracisz dowodu za hałas albo nie uszkodzisz silkika ( mozesz nawet kogoś spalić! bo wiesz gdzie idą strzały z silnika)

Ale skoro się już za to bierzesz to powiem co zrobił kumpel w 320i.

Mianowicie ma wyciety katalizator ( i chyba w tym miejscu strumiennice ) a na końcu seryjny tłumik, dzięki czemu autko w miare cicho chodzi.

Opublikowano
Mogą Tobie zabrać dowód za to, że kopci ( brak katalizatora ). Wtedy wyślą Cię na badanie, a jak nie masz znajomych to wszystko wyjdzie, bo z tego co sie oriętuje usunięcie katalizatora nie jest dozwolone.