Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Tematów w tym dziale jest tak mało że nie ma się pod który podłączyć więc piszę nowy a chciałem zapytać czy na forum jest posiadacz Z3 3,0 - sprawa dotyczy miski olejowej bo ani realoem ani etk ani nawet oba aso w Krakowie nie mogą mi pomóc.

Konkretnie to wkładam silnik ze skrzynią od takiej zetki do E36 coupe i muszę wiedzieć czy w motorze M54B30 występowały miski takie jak w silnikach z pojedynczym vanosem, tzn czy od strony bagnetu oleju miska była wystajaca na bok i bagnet wchodził do niej prostopadle czy może miska ma prostą ściankę a bagnet wchodzi po skosie. Ta informacja jest mi bardzo potrzebna do swapa a może podobna sytuacja jest w M52TUB28 i ktoś wie jaką ma miskę? To Z3 z którego mam silnik to wersja roadster z końca 2001 jesli ma to znaczenie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

...a o co chodzi z tym vanosem, bo zawsze mnie ciekawiło co to oznacza, a nie było kogo zapytać :)

PS:

będe wdzięczny za odpowiedź, chociaż troche off topic zrobiłem

pozdrawiam

i przepraszam :)

Opublikowano

Vanos to zmienne fazy otwarcia zaworów w silnikach BMW. Pierwsze konstrukcje były bez vanosa a potem zastosowano pojedynczy vanos na wałku dolotowym. Obecne kontrukcje mają podwójny vanos tzn. na wałku ssącym i wydechowym a dodatkowo zmiana faz rozrządu następuje płynnie a nie skokowo jak w pojedynczym vanosie. Najnowsze silniki wyposażone są dodatkowo w zmienny skok zaworów (valvetronic) zastępujący przepustnicę.

Tak to wyglada w uproszczeniu i dużym skrócie a vanos zatosowany jest głównie po to żeby polepszyć przebieg moment obrotowego.

Opublikowano

...od razu trzeba było mówić, że o zmienne fazy rozrżadu chodzi :D Dzieki za wyczerpującą odpowiedź, widać, że kolega się wyznaje w tematyce... dobrze wiedzieć 8)

pozdrawiam