Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio byłem u mechanika by sprawdził świeżo zakupioną beemkę a tu się okazuje,że brakuje katalizatora!!!Gość (dokładnie Niemiec) wyciął katalizator i wstawił kawałek rury :mad2: Czym grozi brak katalizatora?Ostatnio zauważyłem,że trochę spaliny za bardzo śmierdzą więc czy to może być tym spowodowane?Założyć katalizator,czy może strumienicę?

Tak więc abstrahując od tematu...nie wiem czy już się opłaca wyjeżdżać po samochody za granicę...Nie dość że proces rejestracji i tego typu rzeczy trwa około 2-3 tygodni to trzeba się nachodzić i dodatkowo wydać około 2000 zł(alarm,opłaty skarbowe,akcyza,rejestracja itp.).Poza tym zauważam,że jak niektórzy chwalą że Niemiec nie kombinuje w samochodzie...to nijak to się ma do rzeczywistości!!!Ostatnio kupiłem też od Niemca omegę gdzie...był kręcony przebieg :jawdrop: Więc Niemcy też zaczynają kombinować,uczą się chyba od Polaków :mrgreen:

Freude am fahren...
Opublikowano

Spoko kolego nie panikuj z tymi spalinami, ja osobiście sam kazałem znajomemu wyciąć kata i nic sie przez to nie stało a za to tylko zrobił sie bardziej zrywniejszy

co do Niemców to jak jest Świat stary to zawsze jeden drugiego lekko przekręcał i tak dalej to się wszystko kręci :mrgreen:

pozdro.

http://img209.imageshack.us/img209/6896/index5lw.gif
Opublikowano
Ja bym nie wywalał kata, znajomy wywalił to miał kiche, obroty nierówne , smród spalin to norma no i lambda siada, nie jest poprostu odpowiednio ogrzewana z braku katalizatora bo jak wiadomo katalizator sie nagrzewa i to sporo, wiem ze tez zalezy duzo od samochodu gdzie kat jest umieszczony a gdzie lambda jesli masz blisko siebie to lipa lepiej jak lambda jest blizej silnika a dalej od kata to tyle ale wybór jest twój , powiem tylko tyle ze kumpel wkoncu wlozyl tł. środkowy w miejsca kata i bylo wporzo .
Opublikowano
Moje autko wyplulo katalizator ,pojechalem do mechanika rozcial kata do konca wyczyscil go i wylozyl tylko tlumik w srodku .Sam zobaczysz roznice - moje autko zaczelo reagowac jeszcze lepiej na gaz.Nie jest glosno ani nie ma ''pierdzenia''.Jezeli masz sonde przed katem to sie nie masz co zastanawiac,ale puszke po kacie zostaw zeby sie nie czepiali na przegladzie .pozdr
Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
No na pewno silnik ma trochę więcej mocy,bo są wersje 318-tki bez kata i mają o 2 km więcej niż ta z katem :mrgreen: Ja byłem na przeglądzie i gość chyba nie zauważył że katalizatora nie ma, hehe :wink: A sonda jest za katem,czyli lepiej bez niego :?:
Freude am fahren...