Skocz do zawartości

wzroslo spalanie o 2-3 litry - problem czy normalka??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wzroslo mi spalanie ostanio....pali mi w miescie jakies 22-23.

jeszcze niedawno w takich warunkach palil mi ponizej 20-tki....

czy to normalne wachania (pogoda, wiekszy korek) czy powod do zmartwienia ??

silnik niby pracuje normalnie....co prawda domaga sie juz serwisu (wymiany oleju, filtrow powietrza, paliwa...), ale nie czuje zadnych wachan obrotow czy czegos takiego.

czy to cos czym moglbym sie martwic ( w sumie pokazuje mi o te 2-4 litry wiecej), czy panikuje ??

dodam ze mam 2 pomiary spalania, pierwszego nie resetowalem od kilku miesiecy i ten urosl ostatnio ( w przciagu 2 tyg) z 19.6 do 20.03

Opublikowano
no u mnie tez ostatnio wzrosło tylko ze mam 740 ale średnio spalanie po mieście mam 21-23l jazda na dziadka :p czyli bez szaleństw. Wydaje mi sie ze to wina aury i temp otoczenia. Ale zobaczymy jak bedzie gdy nadejdą cieplejsze dni bo ostatnio jak grzało słonko to średnio miałem 18-19l ostatnio coś jej podskoczył apetyt, chyba ze na stacji zmienili dostawce na jakiegoś podejżanego, bo juz niekiedy tak miałem ze w zalezności od tankowanego paliwa spalanie skakało plus 3l na 100km.

www.swiatnadrukow.prv.pl

http://www.tele3.pl/lemmy/logos.jpg

Opublikowano
wzroslo mi spalanie ostanio....pali mi w miescie jakies 22-23.

jeszcze niedawno w takich warunkach palil mi ponizej 20-tki....

czy to normalne wachania (pogoda, wiekszy korek) czy powod do zmartwienia ??

silnik niby pracuje normalnie....co prawda domaga sie juz serwisu (wymiany oleju, filtrow powietrza, paliwa...), ale nie czuje zadnych wachan obrotow czy czegos takiego.

czy to cos czym moglbym sie martwic ( w sumie pokazuje mi o te 2-4 litry wiecej), czy panikuje ??

dodam ze mam 2 pomiary spalania, pierwszego nie resetowalem od kilku miesiecy i ten urosl ostatnio ( w przciagu 2 tyg) z 19.6 do 20.03

ja bym obstawial za tym ze nie wzroslo, ale wrocilo do normy

zanizone spalanie moze byc powodowane zapchanym filtrem w baku

ja tak mialem i pokazywal mi 7.8l na 100km w trasie,

a normlnie nie zejdzie nizej jak 8.7

21-23 to w cale nie jest duzo jak na 5.4l

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Temat teraźniejszy u mnie :

spalanie zawsze w porę roku zima

było 13,5 - 14,5

teraz 15,8 - 16,2 a jest cieplej

co śmieszniejsze wymieniłem świece bo robie to sukcesywnie co rok a spalanie wzrosło. Może to zbieg okoliczności ale poszło mi łożysko w kole i po wymianie zawieszenia czuje wyząbkowane opony. Dzwoniłem do szpeca i powiedział że to na 99% jest przyczyną większego spalania.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska