Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno kupiłem BMW 725TDS. Sprzedający niezbyt dbał o poziom oleju, kiedy sprawdziłem na szabelce było poniżej minimum i to sporo! Jak się okazało dolałem 2 litry i dopiero było pomiędzy min a max. Czy ten brak zaszkodził silnikowi? Niby wchodzi 7 litrów z filtrem. Czy mogło sie cos stać? Silnik niby chodzi dobrze. Nie wiem co o tym myśleć.

:? pozdr lejon.

Opublikowano

brak 2 litrow przy 7 litrach calkowitej objetosci to sporo ...

pewnie ze moglo mu zaszkodzic - ale ciezko to ocenic ...

jak narazie nie bierze oleju , cisnieni oleju jet dobre , dobrze odpala to sie nie przejmuj

ps - tacy ludzie mnie dobijaja - ja jak poziom oleju jest w okolicy minimum to juz pedze po olej , a taki balwan :duh:

Opublikowano
moja skromna rada dla nowego posiadacza tdsa . Nigdy nie wciskaj mu za mocno jak jest nie rozgrzany, bo łatwo uszkodzisz głowicę. Pamietaj tez o czystym filtrze powietrza, także o oczyszczeniu odmy. To dobrze zrobi twojej turbinie. I ogólnie pamietaj zawsze że jest to diesel nie najnowszej generacji a nie v12 w benzynie, a więc nie katuj tego silnika to ci posłuży. To tak dla przypomnienia posiadaczom tdsa.Pozdro.
Podjechali ułani pod okienko beemką siódemką.