Skocz do zawartości

wycie na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie moja bejca 2.5tds, jak jest zinna to strasznie wyje-jak odrzutowiec :search: . Dzieje się tak zarówno na biegu jałowym przy dodawaniu gazu, jak i przy przyśpieszaniu. myślałem, że to automat wyje-ale nie to samo jest na biegu jałowym więc skrzynka jest OK. co to może być? jak się rozgrzeje jest dobrze. Może turbina-co wy na to? :jawdrop:

Opublikowano

Doprecyzuj może o jakie wycie chodzi?

Głośny szum powietrza?

Jednostajny dźwięk pochodzenia mechanicznego?

Wysokość dźwięku zmienia się z obrotami czy jest taka sama?

Bo na myśl przychodzą mi od razu zacinające się na zimno visco, wyjące łożysko alternatora, ślizgający się pasek wielorowkowy...

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
Opublikowano

Mialem identyczny problem.....jak odrzutowiec po odpaleniu w czasie jazdy na okralgo po okolo 10 min problem ustawal. W moim przypadku bylo to visco :) wymienilem i problem znikl.

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
  • Autor
Nie wiem jak sprecyzować? to nie jest nic mechanicznego tak jakby przepływ powietrza. wyje jak silniki odrzutowe przy dodawaniu gazu. wisko wymienione było na nowe w niemczech oryginał bmw razem z wiatrakiem. to coś podobnego jakby założył gwizdek na tłumik tylko, że dochodzi to z komory silnika.
Opublikowano
  • Autor
dodam jeszcze, że narasta to z obrotami, na wolnych nie słychać
Opublikowano
u mnie w 530d jest to samo. w sumie mi to nie przeszkadza bo po przejechaniu kilku kilometrow wszystko wraca do normy :)
Opublikowano
  • Autor
Mnie trochę pszeszkadza, ale nie będę kombinował metodą typu prób i błędów bo szkoda kaski. jak coś padnie to będę wiedział co. Siemka!!!!
  • 1 rok później...
Opublikowano

Od kilku dni mam to samo : czasami silnik wyje jak silnik odrzutowy ale nie wiem skąd dokładnie dochodzi ten dźwięk ( taki jest jakby głośniejszy szum powietrza ).

Najbardziej to słychać,gdy doda się gazu i obroty zaczynają przekraczać 2500 tys.

Nie ważne czy auto jedzie czy stoi .

Przyspieszenie , praca silnika jest poza tym taka sama .

Najdziwniejsze jest to ,że nie dzieje się to zawsze ale tylko czasami .

Myślałem,że to sprężarka klimy się zaciera ale wyłączyłem klimę i dalej to samo .

Co to więc może być : visco , turbo ?

Auto E39 z 2001 530D

Jeśli ktoś przerobił ten temat, to proszę o pomoc .

Dziękuję i pozdrawiam