Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jęczy mi pompa nie wiem czy nie mam za mało płynu bo ostatnio było to rozkręcane i chyba nie uzupełnili (wcześniej było wszsytko ok z pompą), jak sprawdzić właściwy poziom płynu?

Jak odkręcam i zdejmuje dekielek ze zbiorniczka widac tylko puste sitko i zero płynu... ile muszę dolać i jakiego rodzaju musi być plyn??

Opublikowano

Nie wiem czy były różne zbiorniczki w e38, ale jak masz taki jak u nie to na zakrętce od zbiorniczka masz takie wytłoczenia

od zera do pierwszego wytłocznia min-max na zimnym płynie

od pierwszego do drugiego min-max na rozgrzanym.

Jak będzie za mało to pompa będzie wyła jak wściekła no i nie wróżę jej długiego żywota-szybko dolewaj

Pozdrawiam :D

Opublikowano
kurde gdzie widzisz te wytłoczenia? zbiornik jest czarny metalowy i nie zauważylem nic takiego....czy po zdjęciu tego dekielka powinienem widziec płyn?
Opublikowano

Widzisz tak jak napisałem mogą być różne zbiorniczki ze względu pewnie na rocznik, u mnie jest zbiornik czarny plastikowy, ale bez wzlędu na to jaki mamy zbiornik po rozgrzaniu auta do temperatury roboczej ok. 90st C, bo w podobnym czasie będzie również nagrzany olej we wspomaganiu powinieneś mieć płynu tyle w zbiorniczku żeby od korka wlewowego zostało ok 2 cm luzu.(ponieważ w długim staniu w korku przy dużym upale płyn może się jeszcze rozszerzyć i wzrośnie stan ale 2cm spokjnie wystarcza) Krótko mówiąc weź linijkę albo miarkę wsadź przez otwór do nalewania i zamocz koncówkę w płynie zobaczysz ile masz luzu.

Pozdrawiam

Opublikowano
jakiego rodzaju musi być plyn??

jak masz zawieszenie EDC to plyn musi byc specjalny do EDC (to jest ten sam uklad)

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png