Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dawno nic mnie nie atakowało chyba długo miałem spokój i nagle kłopoty z temperaturą. Stoje sobie spokojnie na światłach i widzę jak wskazówka rośnie jak zwiększam obroty leci na swoje miejsce czyli na środek. No to na parkingu oględziny i testy

Auto E32/3.5/87r

- Płyn w układzie to koncentrat shell rozrobiony tak na ok -30C

- WISCO działa jak należy wichura pod maską (wisco wymieniane grudzień 2006 na nowe)

- Termostat wymieniony razem z wiskiem

- powrót/odpowietrzenie chłodnicy ten cieńki wężyk lecący w okolice korka zbiornika nie jest zapchany (to już kiedyś przerabiałem) jak był zapchany to cyrki się działy

- pasek od wiska i pompy obecny ;)

- na odkręconym korku auto pracuje normalnie temperatura trzyma się na środku ze zbiorniczka nie wydobywają się bąble nawet przy 3-4k obrotów

- zakręcam korek trzymam ją na 2-3k obrotów temperatura zaczyna rosnąć

nie wiem w co strzelić ???

1. uwalony korek nie pozwala się odpowietrzać chłodnicy ?

2. umiera/zmarła pompa ?

Jak by ktoś się bił z podobnymi problemami proszę o podpowiedź co jeszcze sprawdzić i postawić diagnozę.

Pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

Witam takiego przypadku jeszcze nie przerabiałem ale

1.korek powinien trzymać ciśnienie w układzie oczywiście do pewnego stopnia

2.pompa nie wykluczone znajomy miał taki przypadek w e36 oczywiście powymieniał wszystko ale pompe na końcu nie było na niej paru łopatek tylko niewiedział dlaczego, miała mniejszą wydajność

pozdr.

Opublikowano

Witam,

Podpowiedzi okazały się przydatne

Korek pewnie trzyma ale zbiorniczek nie trzyma ;).

Wracam właśnie od mojego mechanika podłączył on do zbiornika swój korek do niego pompkę z manometrem dmuchnął i zdziwienie ciśnienie ledwo wzrosło, a zborniczek syczy dziurką na górze i drugą od spodu.

No to odpalamy auto grzejemy i delikatne zdziwienie gruby wąż chłodnica - termostat ten z trójnikiem na ogrzewanie miękki. Pierwsze wnioski nie ma ciśnienia w układziewięc jest mizerne krążenie płynu i zaczyna się grzać a jak się już podgrzeje to bez broblemu wywala płyn dziurami w zbiorniku wyrównawczym. Jutro muszę gdzieś poszukać jakąś używkę i zobaczymy co dalej.

Dziękuje za podpowiedzi

Tomek

• 2 tygodnie później...