Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

mam problemik kupiłem wczoraj e39 528 z 96 roku na liczniku jest 230 tys z resztą stan wnętrza właśnie tak wygląda (jak nowy)

silnik chodził tak że prawie go nie było słychać do dziś zrobiłem ponad 500 km i zaczął stukotać cichutko ale jednak słychać jakby zawory

ale przed kupnem byłem w serwisie bmw w poznaniu wszysko przejżeli i było ok nie dostała po garach przez te 500 km.

Czy to możliwe że był wlany jakiśpeparat ala motodoctor ????

Czy wymiana oleju pomoże ?? teraz jest syntetyk mobila w prawdzie są jeszcze 3 zielone a auto było serwisowane proszę o jakąś poradę

i z góry dziękuję

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwne.Ja bym przy tym przebiegu wlał pół syntetyk jest trochę gęstszy,no i przede wszystkim sprawdż stan oleju.
Opublikowano

wszystko wskazuje na to iż spala ci olej, tylko że niestety jeśli nie dałeś jej po garach to nie jest zbyt dobry objaw.

podobnie mam u siebie - nieco zmartwiony tym objawem podjechałem do serwisu i to co usłyszałem nieco mnie zdziwiło, ale to przecież fachmany.

otóż przy jeździe na niskich obrotach <4000 nie powinna łykać sporo oleju (może 100,200ml na 1000km) przy tym przebiegu. ale jeśli jeździsz ostro >4000 nierzadko to normą fabryczną jest podobno nawet 700ml/1000km.

ja przestałem się tym przejmować za bardzo. teraz leję tak mniej więcej 500ml raz w miesiącu i spokój. beta chodzi jak złoto a też sądze że mam ok. 230000 km choć licznik wskazuje 1000000 mniej ;)

Małżeństwo to głupota, lepiej kupic se kota ;)

http://images.spritmonitor.de/247664_5.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak piszesz,jak się jeżdzi ostro to musi spalic olej-też sie pytałem w serwisie i powiedzieli praktycznie to samo-ale martwi mnie to pukanie szklanek zaworowych u kolegi.
Opublikowano

Mogą to stukać popychacze a branie oleju nie ma tu nic do rzeczy gdyż mozę ci nawet nie brac ani grama olej pomimo ze może strasznie klepać wiec klepanie i branie oleju ni jak sie ma do siebie - sa to czynniki niezależne od siebie

Masz tam 24 popychacz wiec jezeli bys sie decydował na wymiane to koszta troche są (z tego co sie orientowałem rok temu koszta jednego około 60 pln cena być moze sie zmieniła i pewnie pojawiłyt sie zamienniki)

Pozdrawiam

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg