Skocz do zawartości

problemy z hamulcami i hamowaniem w 730 e32

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kolejny mój temat i problem... :cry:

Chodzi o hamulce i pedał hamulca.

Gdy odpale silnik i wcisne na postoju pedał hamulca,to jest on twardy i u góry,lecz gdy mam go wcisniete to on momentalnie,równomiernie wpada w podłoge i zatrzymuje się w jakiejs połowie..

Podczas jazdy hamulce sa opóźnione!

Mija ułamek sekundy od czasu wcisniecia hamulca do hamowania kół, jest to bardzo niebezpieczne, nieraz już przez to bym komuś w d.. wjechał...

Wie ktoś w czym może tkwic problem?

Prosze o rady.

Dzieki. Pozdr

Opublikowano

Nie wiem jak jest w E32, ale w E23 identyczne objawy pojawiają się przy uszkodzonej kuli ciśnień!

Jeśli masz wczesne E32, to masz kulę ciśnień.

Chyba do rocznika 89, no i koniecznmie silnik m30, nie V12, ani V8.

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano

tak

mam 87r i taką okrągła czarna kulkę

Co ma być z tym nie tak?

Jak to sprawdzić?

Wiele osób pisze,że to serwo, co o tym sądzisz?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co to takiego? Jak wygląda,gdzie się znajduje i ile kosztuje :) ?

Czy u Ciebie miało to wpływ na pracę silnika???

Opublikowano
Nie powiem Ci czy mialo to wplyw na prace silnika bo wymienilem to odrazu po przejechaniu moze 200 metrow od awari. (bylem juz pod domem). Nowy u Smorawinskiego w Poznaniu 6000 przyprawil mnie o zawal a uzywka zaplacilem 300. Pozniej padl mi znowu i poszukalem i dalem juz 100. Stajac po lewej stronie przy silniku znajduje sie na lewym nadkolu kolo bezpiecznikow po ich lewej stronie. Niewielka rzecz do ktorej przylaczone sa metalowe rurki czyli przewody od cisnienia i wkrecone sa (chyba) 2 czujniki.Mysle ze jezeli to ci padlo to powinien byc wyciek plynu od wspomagania (tak bylo u mnie) i po nacisnieciu hamulca bylo slychac syczenie. Ja nie mam serwa u mnie ta role spelnia rozdzielacz cisnienia ktory jak nazwa wskazuje rozdziela cisnienie plynu na hamulec, kierownice, oraz nivo. Ogolnie podobno bardzo wadliwa rzecz w 7-kach. Aha czy na zgaszonym silniku równiez jest inny hamulec niz byl przed awaria? Pozdrawiam.
Opublikowano

Ja już tak kupiłem to bmw.

Również u mnie słychać syczenie pod maska,gdy wcisne hamulec..

A ta kula jest lekko tłusta, przyległ do niej kurz..

Wspomaganie kiery działa bez problemów,a nivo chyba nie mam,nie wiem.. :lol:

To jest rok 87, ja również nie mam serwa skoro mam tą kule?

Hamulce u Ciebie również działały z "opóźnieniem"?

Tak są 2 czujniki,od jednego urwały mi się wsówki od kabli, te czujniki są ważne? Aha, i komp mi ciągle pokazuje "poziom płynu od wspomagania",mimo że płynu jest pełno..

Pozdr

Opublikowano

Witam!

Podłącze się pod temat. Mam dokładnie ten sam problem u siebie w 730 87r. Długo szukałem jakiś informacji na ten temat i nic jak dotąd nie znalazłem. Czy rozdzielacz to jest właśnie ta bańka?

Migolc jak już będziesz wiedział coś więcej to daj od razu znać ;). Pozdrawiam

Opublikowano

Witam piotrekm.

Słyszałem ze sa 2 mozliwosci:

1. ta kula cisnien (akumulator cisnienia)

2. ta pompka koloru metalowego(szarego) co znajduje sie zaraz kolo budy), u nas pełni role serwa

bo serwa nie mamy..

Pozdr

Opisz dokładniej swoje objawy i co juz wymieniales,żeby to zrobić..

a silnik pracuje bez zarzutu?

Opublikowano
Nie wymieniałem jeszcze nic, bo nie wiedziałem gdzie tkwi problem. Części są drogie i nie stać mnie żeby wymienić wszystkie elementy układu hamulcowego. Silnik pracuje bez zarzutu. Objawy są identyczne jak u Ciebie, psyczenie przy wciskaniu pedału hamulca, na początku pedał jest twardy a po chwili działa normalnie. Szukam tego rozdzielacza ciśnień, jak znajdę to kupię i wymienie. Jeśli jest to psyczenie tzn. że jest nieszczelność układu?
Opublikowano
Mam jeszcze takie pytanko: mozna to wymienić samemu czy trzeba do majstra jakiegoś jechać? Czy trzeba później odpowietrzać układ? Z góry dzięki za info. Pozdrawiam
Opublikowano

Ja uważam,że jeśli coś syczy to jest nieszczelnosć...

Niestety jeszcze nic w tym kierunku nie robiłem, ponieważ mam problemy z silnikiem, i najpier to musze zrobić, bo silnik jest ważniejszy... :D

Wydaje mi sie,że układ będzie trzeba odpowietrzyć...

Pozdr

Opublikowano

Witam anjinsan.

Jesteś pewny w 100%? Ja mam uklad hamulcowy bez serwa..

Każdy pisze że to wina tej kuli ciśnień...

Pozdr

• Członkowie klubu
Opublikowano
Akumulator ciśnienia tak zwana gruszka jest wspomaganiem hamulca i bardzo łatwo jest zdiagnozować czy jest sprawna. Jesli przy gwałtownym naciśnięciu pedału hamulca nie ma hamowania i zaświeci się kontrolka płynu hamulcowego, to gruszka do wymiany. Twój opis wskazuje na niesprawność pompy... :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Witam.

Przy gwałtownym wcisnieciu hamulca hamowanie jest,tylko tak jak pisalem,opoznione..

A kontrolka płynu hamulcowego zapala sie przy każdym wcisnieciu pedalu hamulca...

I ta tzw. "gruszka" u mnie jest troche tłusta...;-(

Jak sprawdzić czy na 100% uszkodzona jest ta gruszka czy pompa?

Dzieki. Pozdr

Opublikowano

Ok,więc sobie troche poczekam z jej wymiana,bo tania nie jest..;-).

Mam nadzieje że wymienie to gruszke i wszystko bedzie ok,i że nie okaże sie że pompa również jest do wymiany..

Pozdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Wlasnie niedawno nabylem moja piekna E23 732i i mam taki sam problem z hamulcami........plus do tego dochodzi chwilowe i delikatne przycinanie kierownicy. Jestem pewien w 99%, ze jest to wina akumulatora ciśnienia........fajna nazwa ale patrzac na przekroje tego urzadzenia ( http://www.zss.pl/~moto/fotografie/prace_dyplom/Teves/praca_3_3_teves.htm ) widze, ze jest to zwykle naczynie przeponowe.

Akurat link nie odnosi sie dokladnie do silnika i ukladu hamulcowego BMW ale dostrcza pewnych informacji ogolnych.

Czy wie ktos gdzie moge kupic takie cos w Wawie lub okolicach? i jakie sa ceny?

Pozdrawiam