Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Dzis odebralem VAT25 ze skarbówki, a jutro mam isc po dokumenty do izby celnej, ile mam czasu na zarejestrowanie i oplacenie oc, i co bedzie jezeli tego nie zrobie w wyznaczonym terminie ? Acha, i jecze jedno, mam motorower zarejestrowany w PZU i nie placilem OC chyba z 3 lata, teraz jak bede chcial zarejestrowac Bunie u innego ubezpieczyciela to beda mi kazali zaplacic za motorowerek ? :lol: i co ze znizkami ? stracilem wszystkie czy da sie to ocalic ? :8)
Opublikowano

Teoretycznie masz 30 dni na zalatwienie wszystkich formalnosci, ale za przekroczenie tego terminu nie ma zadnej kary administracyjnej.

Kara (mandat skarbowy) jest za przekroczenie 5 dni od przekroczenia granicy przy zgloszeniu do akcyzy - przewaznie 100 PLN, zalezy od urzednika. No, ale Ciebie ten problem juz nie dotyczy.

Wazne jest tylko, aby po otrzymaniu blach i probnego dowodu rejestracyjnego w WK NATYCHMIAST, TEGO SAMEGO DNIA ZAPLACIC OC.

Jezeli tego nie zrobisz, to UFG moze nalozyc na Ciebie kare, ktora jest juz dosyc wysoka - z tego, co pamietam, moze wynosic nawet pare tysiecy PLN.

Co do starego OC na motorower - jak pojdziesz do innego ubezpieczyciela, to ten ubezpieczyciel nijak nie bedzie wiedzial o Twoim motorowerku.

Jezeli nie placiles za niego OC, to teoretycznie, ktoregos dnia, PZU moze Ci przyslac wezwanie do zaplaty za zalegly okres ubezpieczenia - w praktyce rzadko sie to odbywa, bo TU maja za duzy balagan w dokumentach.

Znizek raczej nie odzyskasz, jezeli miales przerwe 3 lata, ale to juz zapytaj sie u konkretnego agenta ubezpieczeniowego.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Czyli teoretycznie moge sobie puzniej o miesiac zarejestrowac auto bez zadnych konsekwencji ? i jaeszcze jedno mam pytanko..... Auto jest moja wlasoscia, a jak bym chcial zarejestrowac na ojca a ja chcialbym byc wspolwlascicielem, to sa jakies problemy, dodatkowe oplaty w WK ? i czy OC Wzrosnie ?
Opublikowano

Problemow nie ma, tyle, ze albo obydwaj musicie figurowac na wszystkich dokumentach, poczawszy od umowy kupna-sprzedazy/faktury, albo musisz spisac z ojcem akt darowizny 50% samochodu. Po prostu musza byc jakies dokumenty swiadczace o tym, ze on tez jest wspolwascicielem.

A OC bedziesz placil takie, jakie znizki ma Twoj ojciec. Z tym, ze jak przydzwonisz, to znizki stracicie obaj.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i